Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gazda vozača iz BiH koji je kamionom ubio radnike u Hrvatskoj: “U teškom je šoku”

nesreća hrvatska
FOTO: Kristina Stedul Fabac /Pixsell

Zaustavio se nakon stotinjak metara, razbijenog vjetrobranskog stakla kroz koje je uletio dio kombija

Dvojica radnika Hrvatskih autocesta, u dobi od 31 i 44 godine, izgubila su život jutros oko 9,20 sati na autocesti A6 u Hrvatskoj kod čvora Stara Sušica, između tunela Podvugleš i Čardak, kada je punom brzinom na njih naletio teretnjak sisačkih oznaka. Treći radnik, njihov kolega, pred čijim su se očima odvile nemile scene, pukim je slučajem neozlijeđen. Naime, u kobno vrijeme trojca radnika HAC-a radila su svoj posao privodeći ga kraju. Kao i svaki put do tada, ophodarsko su vozilo uredno zaustavili u zaustavnoj traci te ga označili čunjevima i potrebnim oznakama, piše Jutarnji list.

Nakon završetka posla dvojica su radnika počela sakupljati čunjeve, a treći je bio ispred vozila. Međutim, u tom je trenutku, nakon sat i 48 minuta vožnje od istarskog Kanfanara, propisnom brzinom kretanja u desnoj traci naišao teretnjak sisačke kompanije i pritom u blagom desnom zavoju naletio na HAC-ovo vozilo. I tek je tada 64-godišnji vozač kamiona, inače BiH državljanin, počeo kočiti, što je bilo prekasno. Zaustavio se stotinjak metara od mjesta naleta, razbijenog vjetrobranskog stakla kroz koje je uletio dio kombija te bez donjeg prednjeg branika.

Alkotest negativan

Nije dugo trebalo da se alarmiraju sve potrebne službe, od Hitne pomoći, koja je, nažalost, mogla samo konstatirati smrt, do policije, nadležnih rukovoditelja HAC-a, zamjenika nadležnog riječkog tužiteljstva te vatrogasaca, koji su rezali lim na vozilima i čistili kolnik nakon dovršetka uviđaja. Na mjesto užasa pristigao je i vlasnik sisačke kompanije JASD, gazda vozača koji je skrivio nesreću te zavio u crno dvije porodice, ali i vlastitu.

Dok je promatrao poprište užasa i organizirao transport teretnjaka, Marijan Jajčinović od šoka nije mogao doći sebi.

– U totalnoj sam nevjerici, vjerujte mi. Izražavam sućut porodicama poginulih. To su bili mladi dečki. I ne mogu pojmiti šta trenutno proživljavaju njihovi najmiliji. Gledam razmjere nesreće i ne vjerujem – drhtavim je glasom izgovorio za Jutarnji Jajčinović.

Na upit o njegovu uposleniku koji je skrivio nesreću, je li dugo u kompaniji i je li, eventualno, u tom trenutku bio umoran, odgovorio je da to profesionalni vozač sa svim potrebnim dozvolama, koji za njegovu firmu radi od prošle godine.

– Jedino što znam o njemu trenutno jest da se nalazi u bolnici. Nije ozlijeđen, nego je u stanju teškog šoka. On je čovjek u 60-im godinama i itekako je svjestan da ljudske živote ne može ništa vratiti. Svjestan je i posljedica koje slijede. Na taj put kamionom je krenuo u srijedu ujutro iz Kanfanara, gdje se odmarao od jučer otprilike od 15 ili 16 sati. Tako da se ne može reći da je dugo vozio, nego je vozio prema propisima, prema tahografu 1,48 sati – zaključuje Jajčinović.

Neki od stanovnika Delnica s kojima su novinari Jutarnjeg razgovarali kažu da su čuli kako je mlađi poginuli tek odnedavno bio zaposlen u HAC-u, a da je stariji bio dugo u firmi. Za obojicu imaju samo riječi hvale.

Tačne okolnosti tragedije koja je zaprepastila porodice i kolege poginulih i stvorila kilometarske kolone na punih pet sati bit će poznate nakon dovršetka policijskog uviđaja i istraživanja. Vozač kamiona, neslužbeno se saznaje, prošao je alkotest, međutim, finalne rezultate dat će analiza krvi i urina, koji su mu izuzeti. Kad bude otpušten iz bolnice, vozač sisačke kompanije bit će uhapšen i odveden na kriminalističko istraživanje, a potom i na ispitivanje u Državno odvjetništvo koje će tada odlučiti hoće li za njega zatražiti istražni zatvor.

Nije prvi put

Nažalost, nesreće u kojima smrtno stradavaju djelatnici ophodarske službe HAC-a nisu rijetkost. Od 2012. godine do jučerašnje nesreću, uključujući i nju, na autocestama je poginulo sedam radnika HAC-a. U pravilu su smrtno stradali nakon što je na njih u zaustavnoj traci naletio kamion ili automobil.

Jedna od najstrašnijih nesreća dogodila se 2021. godine, kada se mladić u gluho doba noći automobilom zabio u radne prostorije HAC-a na naplati Mraclin, u kojima je bio radnik HAC-a koji je na mjestu preminuo.

Posljednja tragična nesreća u zaustavnoj traci dogodila se prošlog mjeseca kod Buzina, gdje su čak dva kamiona prešla preko automobila i usmrtila vozača. Prije tri godine kod Jastrebarskog je, također u zaustavnom traku, šleper usmrtio četiri djelatnika šumarije koji su tamo stali zbog kvara na kombiju.