Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gdje je Gaddafi sakrio 150 milijardi dolara?

Muammar-Gaddafi

U avgustu 2014. godine Erik Iskander Goaied otvorio je kompaniju kako bi locirao 150 milijardi (barem on tvrdi da je o tolikoj svoti riječ) ili čak i više dolara, i to u obliku američke valute, zlata i dijamanata. Navodno je to imovina Muammara al-Gaddafija koju je libanonski revolucionar izvukao iz Libije prije nego je svrgnut 2011. godine.

Goaied tvrdi da ima ugovor s libijskom vladom koja mu dopušta da zadrži 10 posto od pronađenih vrijednosti, što znači da ako pronađe čak i mali dio novaca za koje insistira da ‘sjede’ na bankovnim računima, u trenu će postati bogataš.

Mnogo ljudi traga za ovim novcima. Libijska vlada je godinama pokušavala vratiti imovinu koju je Gaddafi ili dobro pospremio ili ‘oprao’ izvan zemlje. Istražitelji drže da su velik dio već pronašli u bankama u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, pa su ti računi zamrznuti.

Goaied tvrdi da je pronašao 12.5 milijardi dolara u gotovini u avionskom hangaru u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici. Istovremeno tvrdi da je to tek dio onoga što bi mogao naći i donijeti zemlji koju su uništile godine rata i korupcije pod Gaddafijevom vladavinom.

Libija stoga hitno treba te novce, a ko god je na kraju bude vodio će trebati milijarde kako bi obnovio državu. Ako Goaied uspije u svojim navodima, on bi tako mogao postati nacionalni heroj. A priznanje je upravo ono za čime žudi.

Je li prevario Washington ili ne?

Naime tri mjeseca nakon što je osnovao tvrtku pod nazivom ‘Washington African Consulting Group’, registrirao se u američkom Ministarstvu pravosuđa kao agent ‘libijskog ureda premijerove vlade’, tvrdeći da radi u SAD-u i pokušava vratiti libijskom narodu ono što mu zakonski pripada. Inače takva registracija nije nikakva novost, već je riječ o standardnoj proceduri kojoj se mora podvrgnuti hiljade lobista, advokata i političkih savjetnika koje predstavljaju više od stotinu različitih zemalja u SAD-u.

Doduše to što se predstavio vladi SAD-a kao strani agent moglo bi ga koštati progona za lažne tvrdnje, za što može ‘zaraditi’ do pet godina u zatvoru. Ako se lažno predstavio. Pa je za pretpostaviti da nije dovoljno lud da kaže da radi s libijskom vladom ako to ne čini.

Tokom posljednje tri godine, tri različite grupe istražitelja pokušale su naći Gaddafijeve novce, te su svi izjavili da imaju obavezujući dogovor s libijskom vladom. No jedino je Goaied prisegnuo pred SAD-om da to zaista i radi. Zahvaljujući takvoj uvjerljivosti pridobio je na svoju stranu više moćnih lobista iz Washingtona koji su pristali da će mu pokušati pomoći u pronalasku imovine.

Možda doduše niko od njih nije dovoljno ‘kopao’ da otkrije činjenicu da su libijski službenici, kao i UN, optužili Goaieda da je predao krivotvorene dokumente u najmanje tri različite vlade dok je pokušavao dokazati da traži nestale milijarde. Drugim riječima, radi se o prevarantu koji se želio domoći utjecajnih osoba koje bi mu otvorile vrata na sva moguća mjesta kamo bi ga potraga povela. Ili je ipak riječ o čovjeku koji iskreno misli da zna što radi?

Veza između Južnoafričke Republike i Libije

49-godišnji Goaied govori pet jezika te je radio kao savjetnik u naftnoj kompaniji, kao menadžer i komercijalni pilot. Ima široku mrežu kontakata u Južnoafričkoj Republici, gdje je poslovao od kasnih 1990-ih godina, te tvrdi da je do 80 posto Gaddafijeve imovine sakriveno upravo tamo.

To čak i ne djeluje kao nevjerovatna ideja ako se zna kolika je povezanost Libije i Južnoafričke Republike, budući da je tokom apartheida Libija financirala južnoafričke oslobodilačke grupe i militante Afričkog nacionalnog kongresa. Nakon što je Nelson Mandela pušten iz zatvora, dva puta je službeno pojheti Tripoli, te je bio jedan od rijetkih svjetskih vođa koji je prigrlio Gaddafija.

Južnoafrička Republika je bila optužena za ‘pranje’ libijskog novca, te su se nakon pada Gaddafija u medijima proširile priče o njegovim milijardama u bankama i skladištima diljem Južnoafričke Republike. Danas se većina zapadnjačkih financijskih istražitelja smije izjavama da negdje još ‘čekaju’ Gaddafijeve milijarde, ali Goaied je uvjeren da je to istina.