"medijska izolacija"

Gdje je “nestao” ministar zdravlja Srbije: Zaboravio na čijoj je strani?!

loncar (1)

Pojavljivanje u javnosti koje bi možda moglo da bude ključ ministrovog sadašnjeg “nevidljivog” statusa je ono 20. marta

“Hvala na pitanju, ministar je dobro”, rečeno je za Nova.rs u Ministarstvu zdravlja Srbije na pitanje zašto se ministar Zlatibor Lončar u posljednje vreme uopšte ne obraća javnosti. Njegove kolege iz regiona, kao što je Vili Beroš u Hrvatskoj i Tomaš Gantar u Sloveniji, često su u medijima što je razumljivo s obzirom da je njihov resor taj koji vodi odlučujuću bitku protiv epidemije. I sam Lončar je na početku ove krize bio jedan od najaktivnijih zvaničnika, ali je posljednjih deset dana upečatljivo njegovo medijsko “ćutanje”.

“Gdje je Zlatibor?” pitao je ovog ponedeljka u Novom Pazaru i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, što se moglo vidjeti i u direktnom prenosu, dok je čekao da ministar zdravlja dođe do prostora za medije.

Povod za obraćanje javnosti bila je predaja respiratora i ostale medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u ovom gradu.

Ministar Lončar je stigao i sve vrijeme stajao iza predsjednika Srbije dok se Aleksandar Vučić obraćao novinarima, ali nije progovorio ni riječ. Čak i na stručno pitanje jednog od novinara o mogućnostima liječenja oboljelih krvnom plazmom, koje je bilo adresirano na Vučića i Lončara, odgovorio je samo predsjednik Srbije, inače diplomirani pravnik. Ljekar Lončar ostao je nijem.

Tada su se pored Vučića i Lončara pred medijima pojavili i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, rodom iz tog kraja, predsjednik opštine Novi Pazar Nihad Biševac i direktor tamošnjeg Doma zdravlja Meho Mahmutović. Vučić je dobio najveći medijski prostor, ali su se i ostali prisutni obratili medijima. Svi sem ministra zdravlja.

Tokom jučerašnjeg dana srbijanski ministar zdravlja prisustvovao je potpisivanju ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dvije najmodernije laboratorije za koronavirus, kada je državnu delegaciju predvodila premijerka Ana Brnabić. Međutim, ni tada nije dobio riječ.

Ministar zdravlja nije viđen ni tokom vikenda kada je predsjednik Srbije obilazio skladište u Krnješevcima nadomak Beograd, gdje je smještena oprema nabavljena za potrebe zdravstvenih ustanova, koje funkcionišu u okviru njegovog resora. Tada su, recimo, u pratnji Vučića bili ministar finansija Siniša Mali i direktor BIA Bratislav Gašić.

Jedno od posljednjih ministrovih obraćanja u javnosti bilo je njegovo učešće na konferenciji za novinare u Palati Srbija 28. marta, na kojoj su učestvovali i ljekari – članovi kriznog štaba. Ministar je tada dosta smireno, ali direktno upozorio građane da je ono što se moglo vidjeti na ulicama Beograda te sunčane subote rizično ponašanje kada je u pitanju širenje epidemije.

Ostao nakon bijega premijerke?!

Pojavljivanje u javnosti koje bi možda moglo da bude ključ ministrovog sadašnjeg “nevidljivog” statusa je ono 20. marta. Tada je premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila da je koronavirus u Srbiji odnio prvu žrtvu. Na konferenciji za novinare sem nje bili su ministar zdravlja, kao i ljekari – članovi Kriznog štaba. Međutim, pričala je samo premijerka.

Posljednji put kad je Lončar viđen s premijerkom

Nakon njenog podužeg izlaganja, dozvoljeno je samo jedno pitanje i to javnom servisu Srbije. To je izazavalo nezadovljstvo novinara, koji su zahtjevali odgovore na svoja pitanja. Takva reakcija je razljutila premijerku koja je počela da se raspravlja sa pojedinim novinarima.

“E svaka vam čast, ja se sakrila nisam, Aleksandar Vučić se sakrio nije. Dva sata svaki dan odgovaramo, kao i naši stručnjaci. Mislite da to nije transparentno, jer jedno veče ne možemo da kažemo da ima samo jedno pitanje. Je li to previše da tražimo? Je li to previše da molimo?”, vrlo burno je reagovala Brnabić, potom ustala od stola, gurnula stolicu i napustila salu za konferencije.

Lončar, međutim, nije odmah krenuo za svojom šeficom, već je ostao posljednji u sali pokušavajući da izgladi situaciji sa sedmom silom, čak i u trenutku kada su ostali članovi Kriznog štaba napustili salu.

“Niko nikoga nije napao. Shvatite samo situaciju. Trenutno imamo nešto što se dešava, moramo da odemo. Molim vas malo strpljenja, a sutra obećavam bićemo ovdje odvojićemo sve vrijeme koje je potrebno i odgovoriti na sva pitanja. Molim vas za samo malo razumjevanja, nemojte da ovu situaciju pretvaramo u nešto drugo” ponavljao je Lončar pokušavajući da razriješi premijerkin sukob s novinarima.

Nakon toga ministar Lončar više nikada nije imao zajedničkih nastupa sa premijerkom.

Ministar Lončar je bio jedan od najeksponiranijih predstavnika države na početku krize. Lončar je bio taj koji je 6. marta objavio da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Takođe, 11. marta donio je naredbu kojom se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, što je bio pravni osnov da se u vrijeme pandemije ne sastaje Skupština Srbije. Tokom prvih nedjelja krize, vrlo često se pojavljivao na konferencijama za novinare zajedno sa ljekarskim dijelom Kriznog štaba.

Međutim, njegove medijske aktivnosti su iznenada prestale prije deset dana.