Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akin Ozturk: Nisam izveo državni udar

At-Least-90-Killed-in-Attempted-Military-Coup-in-Turkey

Bivši zapovjednik turskih zračnih snaga Akin Ozturk, kojeg očekuje suđenje za veleizdaju nakon pokušaja vojnog udara u petak navečer s ciljem svrgavanja Vlade Turske i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u tužilaštvu je danas izjavio kako smatra da je “puč pokušala izvesti paralelna struktura”.

“Nisam planirao i upravljao vojnim udarom. Ne znam ko je planirao i komandovao udarom. Prema mom iskustvu, mislim da je ovaj pokušaj vojnog udara pokušala izvesti paralelna struktura. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi ko bi unutar Oružanih snaga Turske organizovao i izveo ovaj čin. Nemam nikakvih informacija o tome”, rekao je Ozturk.

Istakao je kako je tog dana bio u Izmiru gdje je, kako je rekao, završavao određene poslove kod notara zbog čega nije mogao otići u Istanbul kod prijatelja koji je tog dana udavao kćerku.

Dodao je kako je tek poslijepodne vojnim avionom otišao u vojnu bazu Akinci u Ankaru gdje je proveo ostatak dana.

“U bazi Akinci su avioni stalno bili u pokretu te nisam primijetio ništa posebno. Zvao sam Mehmetija Sanverija da čestitam na svadbi. On mi nedugo nakon toga ponovo nazvao i rekao da avioni lete nisko, i pitao šta se događa. Zapovjednik zračnih snaga je također bio na tom vjenčanju. Nazvao me i rekao da avioni u Ankari lete nisko. Rekao je da spriječim takvu situaciju. Nakon toga sam nazvao zapovjednika baze. Rekao mi je da je u bazi i načelnik Generalštaba. Odmah sam otišao do njega. Kada sam tamo stigao u jednoj sobi su pili čaj načelnik Generalštaba Hulusi Akar, general major Kubilay Selcuk i general major Mehmet Disli. Rekli su mi: ‘Ovi su uradili ovaj posao, pričaj s njima, ubijedi ih. Počeo sam s njima razgovarati. U međuvremenu sam na televiziji vidio da su se ljudi u Istanbulu popeli na tenkove”, rekao je Ozturk.

Dodao je kako je tada Selcuku i Disliju kazao da je vojni udar nemoguć, te da demokratske institucije u Turskoj funkcionišu, naglasivši da će narod reagovati na takav čin.

“Nakon što su se usprotivili, galamio sam i vikao, Isto tako i načelnik Generalštaba ih je pokušavao ubijediti”, rekao je Ozturk.