Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

karijera na srusenim gradovima

General-pukovnik Sergey Kobylash je komandovao “tepih-bombardovanjem” Mariupola

New Project – 2022-04-20T153334.525

Po rođenju je Ukrajinac. Rođen je 1965. godine u Odesi

Ukrajinska obavještajna agencija (GUR) objavila je podatke o ruskom oficiru koji je predvodio rusko razaranje Mariupola iz zraka, u kojem je živote izgubilo hiljade ukrajinskih civila.

– General-pukovnik Sergey Kobylash, komandant dalekometnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Rusije, direktno je uključen u otvorenu vojnu invaziju na Ukrajinu. To je dovelo do značajne štete na civilnoj infrastrukturi i civilnih žrtava, saopštio je ukrajinski GUR.

– Po prvi put od kraja Drugog svjetskog rata, pod njegovim vodstvom, teški bombarderi izvršili su ‘tepih bombardovanje’ gusto naseljenih područja grada Mariupola, saopštili su.

Ukrajinci su objavili sve podatke o general-pukovniku Kobylashu, čak i broj njegovog pasoša, tačnu adresu stanovanja, kvadraturu stana u kojem živi, podatke iz ličnih dokumenata njegove supruge Julije i kćerke Ekatarine.

U karijeri general-pukovnika Kobylasha, su praktično sve destinacije na kojima je ruska vojska u zadnjih 30-tak godina bombardovala gradove.

– Kobylash se prvo dokazao tokom 1. i 2. čečenskog rata gdje je napravio na desetine naleta – u neselektivnom bombardiranju teritorija Čečenije, uključujući korištenje zabranjenih kasetnih i vakuumskih bombi.

– U avgustu 2008., tokom ruske agresije na Gruziju, kao komandant 368. jurišne zračne pukovnije upravljao je djelovanjem svojih podređenih i lično, kao pilot jurišnih aviona, bombardovao gruzijske gradove. Za razaranje gruzijskih gradova, prilikom čega je ubijeno mnogo civila, Vladimir Putin mu je dodijelio titulu “Heroja Rusije”.

– Čin general – pukovnika dobio je od Putina 2017. nakon što je kao komandant dalekometne avijacije direktno učestvovao u operaciji ruskih zračno-svemirskih snaga u Siriji, tokom koje su na području te zemlje izvedeni raketni i bombaški udari koji su doveli do masovne pogibije civilnog stanovništa i stravičnih razaranja sirijskih gradova i sela, koje je međunarodna zajednica kvalificirala kao ratni zločin.

Kobylash je po rođenju Ukrajinac. Rođen je 1965. godine u Odesi.

– Živi u Moskvi, u trosobnom stanu (111 kvadrata) od 120 miliona rubalja (oko 1,3 miliona eura).