Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generala Ozturka čekali na svadbi, a on sa zetom započeo vojni udar

akin oztekin udar

Nakon hapšenja velikog broja članova Vazduhoplovnih snaga 2013. godine u okviru operacije “Baljoz”, general vazduhoplovstva Akin Ozturk postavljen je na mjesto komandanta Vazduhoplovnih snaga Turske.

Nakon dvogodišnje službe na ovom mjestu avgusta 2015. godine mjesto je prepustio generalu Abidinu Unalu.

General Ozturk preostalu godinu službe trebao je provesti u svojstvu člana Visokog vojnog savjeta, nakon čega je 30. avgusta 2016. trebao otići u penziju.

Prošle godine jedna grupa oficira upozorila je odgovorne instance da general Akin Ozturk ima jake veze sa Gulenistima (FETÖ) i da “posjeduje potencijal za izvođenje puča”.

Nakon što je postalo sigurno da će u narednim danima započeti konačno čišćenje turskih oružanih snaga od generala i admirala koji imaju veze sa Gulenistima, general Ozturk je zajedno sa generalom Metinom Iyidilom dao znak za početak puča. Da je ovaj pokušaj bio uspješan, general Akın Ozturk postao bi načelnik Generalštaba turske vojske.

akin_erdogan

Ozturk i Erdogan: Organizator vojnog udara 2013. imenovan za komandanta turske avijacije

Komandant kompletne vazdušne udarne snage Republike Turske, čiji se centar nalazi u Eskišehiru, general Ilhan Sanver 15. jula je u Istanbulu udavao svoju kćer i sa kompletnim komandnim kadrom vazdušnih snaga nalazio se na svadbi u istanbulskom klubu MODA. Svi pozvani oficiri turske vojske stigli su na svadbu, svi osim generala Akina Ozturka.

General Ozturk je 15. jula u 22:00 sata naredio pilotima u avio bazi Akindži u Ankari da podignu avione F16 i time je pučzapočeo. Ovu operaciju započeo je Ozturkov zet pukovnik Hakan Karakus, komandant 141. flote.

ozturk_karakus

Kompletan personal 141. flote pušten je taj dan ranije sa posla.
Da bi odmetnuti F16 avioni mogli ostati dugo u vazduhu, dva tankera iz vazdušne baze Indžirlik dobila su zadatak da iznad Ankare i Istanbula u vazduhu snabdijevaju gorivom odmetnute avione. Time su obezbijedili da ovi avioni ostanu satima u vazduhu i počine mnoge zločine.

Dok su odmetnuti avioni letjeli nad Ankarom, ubijajući 17 policajaca u bazi u Ankari, za to vrijeme jedan helikopter Sikorsky S-70 sletio je u baštu kluba MODA gdje se odvijala spomenuta svadba. Vojnici koji su sišli iz ove letjelice prijetnjom oružjem su ukrcali kompletan komandni kadar vazduhovplovnih snaga i odveli ga u nepoznato. Na taj način spriječena je pravovremenu reakciju vazdušnih snaga koje su i dalje bile lojalne državi.

Pretpostavlja se da je pokušaj puča potpomognut još iz nekih drugih avio baza. Pored Sikorsky helikoptera, nad Ankarom su letjeli još Kobra helikopteri koji su otvarali paljbu na određene oblasti.

Nakon ovih dešavanja lojalni kadar Vazduhoplovnih snaga naredio je avionima F16 iz drugih baza da polete i da se daju u potjeru za odbjeglim avionima. Predsjednik Erdogan dao im je dozvolu da ih obore. U potjeri koja je uslijedila oboren je jedan helikopter S-70.

Predsjednik Erdogan avionom TC-ATA poletio je iz Dalamana za Istanbul. Na nebu iznad Bige čekao je oko sat vremena.  U noći vojnog udara u Turskoj piloti dva borbena aviona imali su na nišanu letjelicu u kojoj je bio predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turski lider vraćao se u Istanbul sa odmora nedaleko od Marmarisa nakon što je frakcija iz vojske pokrenula vojni udar.

“Najmanje dva borbena aviona F-16 letjela su u blizini Erdoganovog aviona na putu ka Istanbulu. Nanišanili su Erdoganov avion i još dvije letjelice koje su bile u njegovoj pratnji. Zašto nisu pucali, i dalje je nepoznanica”, rekao je neimenovani vojni zvaničnik agenciji Reuters.

Nakon što je sletio na Ataturk aerodrom u 03:18 sati avione koje su kontrolisali pučisti otjerali su lojalni avioni koji su poletjeli iz Bandirme.

 

Piloti koji su 15. jula letjeli nad Istanbulom i granatirali svoj narod pohapšeni su nakon slijetanja.

Nakon svega ovoga, u Turskoj se nameće pitanje da li obaranje ruskog aviona od 24. novembra 2015. godine predstavlja djelo ove izdajničke grupe? Mnogi smatraju da je i taj čin bio djelo generala koji su izveli puč. Podsjećamo, rušenje ruskog aviona u novembru prošle godine dovelo je umalo do rata između Turske i Rusije, i velikog sukoba između Erdogana i Vladimira Putina.

Heroj puča Omer Halisdemir

Jedan od ključnih detalja desio se u bazi Specijalnih snaga turske vojske. Pobunjeni general Semih Terzi sa grupom od dvadesetak vojnika kritične noći upao je u komandu Specijalnih snaga i naredio komandantu da odstupi, kako bi on preuzeo komandu nad elitnom jednicom turske vojske.

omer Halisdemir

Heroj Omer Halisdemir

U tom trenutku pored Zekai Pase, komandanta turskih specijalaca stajao je njegov ađutant Omer Halisdemir, koji je bez oklijevanja izvadio pištolj i pucao generalu Semihu Terzi u čelo. Halisdemir je potom ubijen od strane vojnika koji su bili u pratnji odmetnutog generala.

semih terzi1

Brigadni general Semih Terzi

Analitičari tvrde, da je preuzeta komanda Specijalnih snaga, vjerovatno bi puč uspio.

Akar izabrao smrt umjesto izdaje

Glavnokomandujući turske vojske Hulusi Akar uhapšen je 15. jula od strane svojih najbližih saradnika. Njegov ađutant i šef kabineta, vezujući mu grlo kaišem, uz pištolj naslonjen na slijepoočnicu, tjerali ga da potpiše proglas o uspostavi vojne vlasti.

Akar je to bez razmišljanja odbio. Nakon što je vojni puč propao, oslobođen je i vratio se na svoju dužnost.