Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generalni sekretar NATO-a: Postoji potreba za našim savezom

jens Stoltenberg222

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u srijedu izjavio da su zemlje članice NATO-a 2015. godine zaustavile smanjenje troškova za odbranu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Saveznici su 2015. godine zaustavili smanjenje troškova za odbranu. Također, 2016. godine 22 zemlje saveznice su povećale izdvajanja za odbranu. To je veoma važno pitanje. Za odbranu je potrošeno 10 milijardi dolara više”, rekao je Stoltenberg, nakon prvog zasjedanja ministara odbrane zemalja NATO-a u Briselu.

Istakao je kako su na današnjem sastanku razgovarali i o načinu prilagođavanja NATO-a novim sigurnosnim izazovima u svijetu.

“Ni Evropa, ali ni Sjeverna Amerika ne mogu se sami efikasno boriti protiv sigurnosnih problema. Kao i ranije, zasigurno postoji potreba za našim savezom”, kazao je Stoltenberg.

Naglasio je također da je NATO važan za sigurnost kako Evrope tako i Sjeverne Amerike, dodajući da međusobna saradnja povećava sigurnost.

Istakao je kako su se na današnjem sastanku svi ministri članica NATO-a usaglasili o značaju Transatlantskog partnerstva.

Dodao je da je i američki ministar odbrane James Mattis poslao poruku da je važno osnažiti Transatlantsko partnerstvo u, kako je kazao, turbulentnim vremenima.

U sjedištu NATO-a u Briselu danas je održan sastanak ministara odbrane zemalja ovog saveza.