Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nestao u Beogradu

Gerovac: Ništa ne ukazuje da je Perišev nestanak posljedica nasilja

matej-peris

Srbijanska policija ima radnu verziju događaja o kojoj ne mogu govoriti. Neke verzije koje su postojale u početku su isključene”, kazao je Gerovac

Koordinacija hrvatske i srbijanske policije u potrazi za Splićaninom Matejom Perišem traje od njegovog nestanka u Beogradu, a ništa ne ukazuje da bi Perišev nestanak bio posljedica nasilne radnje, izjavio je u srijedu načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac.

Nakon što su predstavnici hrvatske policije boravili u Beogradu, Gerovac je rekao da koordinacija i postupanje dviju policija svakodnevno traje od prijave Periševog nestanka putem međunarodne policijske suradnje i normalnih komunikacijskih kanala.

Srbijanska policija poduzela sve radnje koje se i inače poduzimaju ”Bili smo dva dana u Beogradu, gdje smo razmijenili sva saznanja koja smo prikupili, fokusirali smo se na ono što je srbijanska policija poduzimala. Ona je poduzela sve radnje koje se i inače poduzimaju te su angažirane sve snage, a intenzitet potrage se nastavlja kao i prvog dana”, kaže Gerovac.

Predstavnike hrvatskog MUP-a primio je ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, a na sastanku je bio i Matejev otac Nenad Periš koji je obaviješten o svemu što je dosad utvrđeno.

”Srbijanska policija ima radnu verziju događaja o kojoj ne mogu govoriti. Neke verzije koje su postojale u početku su isključene”, kazao je Gerovac istaknuvši kako ništa ne ukazuje da je Perišev nestanak bio posljedica nasilne radnje. Kaže kako je nezahvalno komentirati sav prikupljeni dokazni materijal i da mu je žao što pojedine snimke izlaze u javnost.

”Policija Srbije je napravila izniman posao u praćenju kretanja Mateja Periša. To je kilometar i više kretanja od izlaska iz kluba do ulaska u vodu. Pregledali su se sati i sati materijala. Snimke su detaljno pregledane te se one izoštravaju i analiziraju i bit će predane srbijanskom tužiteljstvu koje će donijeti zaključak”, rekao je.

”Možemo reći da je osoba, koja je bila slično odjevena kao Matej Periš, došla do vode. Ne postoji policajac koji će reći da je on sigurno ušao u vodu. Postoje stvari koje upućuju na to, ali ne mogu iznositi detalje”, kazao je Gerovac dodajući da su Periševi prijatelji prijavili nestanak istog dana kada je 27-godišnji Splićanin nestao.

Gerovac nije htio iznositi informacije koje je srbijanska policija prenijela hrvatskim kolegama o konzumaciji opijata ili droge napomenuvši da se eventualna konzumacija opijata i dalje istražuje.

Istaknuo je kako je srbijanska policija ”u minutu pratila što se sve događalo prije dolaska u noćni klub ‘Gotik’ i boravka u njemu”.

”U ovom trenutku ne postoji rupa u onom što se zna”, rekao je dodajući da će hrvatska policija razgovarati s prijateljima nestalog Periša dok god bude trebalo kako bi se razjasnile neke nedoumice. Također, postoje još neke radnje koje hrvatski MUP može napraviti kako bi pomogao kolegama iz Srbije. Šef kriminalističke policije kaže da tek treba utvrditi jesu li u beogradskom klubu ‘Gotik’ bili gosti iz Zadra koji bi mogli reći što se događalo u klubu, ali sve ukazuje da Periš i njegovo društvo nisu bili u nikakvom sukobu i nema indicija da su bili uključeni u neke druge sukobe, ispred ili u klubu.

Osvrnuvši se na objavljene snimke na kojima se vidi kako muška osoba trči Beogradom i na kojoj netko pliva u Savi, Gerovac je kazao da je riječ o autentičnoj snimci koja potječe iz noći Periševog nestanka.

”Zašto je on trčao? Plivali netko ili ne pliva u Savi, to su zasad spekulacije koje ne mogu komentirati”, rekao je. Gerovac je istaknuo da Srbija ima sve mogućnosti sustava lociranja mobitela, a tamošnja policija učinila je sve što je mogla. Najavio je da će hrvatska policija obraditi mobitel i podatke dostaviti srbijanskim kolegama.

”Obitelj, prijatelji, sve što okružuje osobu su krucijalni izvor informacija. Srbijanski policajci su razgovarali s njima, prošli su poligrafska testiranja iz kojih ne proizlazi involviranost u bilo što bi bio nestanak”, kazao je.

U potragu za Perišom uključeni su dronovi i termovizijske kamere, a s obzirom na pretpostavku srbijanske policije da je Periš ušao u vodu uključene su i sve susjedne zemlje.

Gerovac je najavio da će hrvatska policija nastaviti raditi na području Hrvatske i ostati u kontaktu s porodicom nestalog Mateja Periša.

”Nadamo se da će doći do raspleta događaja i da će biti pronađen živ”, poručio je Gerovac. Matej Periš (27) nestao je u noći s 30. na 31. prosinca u Beogradu, nakon izlaska u noćni klub ‘Gotik’. Periš je u Beograd stigao s prijateljima na doček Nove godine, a posljednji je put viđen na snimkama nadzornih kamera na kojima trči beogradskim ulicama, prenosi Hina.