Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gideon Levy: Izraelski vojnici nemaju pravo pucati na demonstrante

Gideon-Levy

Izraelski novinar i pisac Gideon Levy, komentarišući jučerašnje proteste u Gazi, poručio je da su protesti legitimno pravo Palestinaca koji žive u Pojasu Gaze i da izraelski vojnici nisu imali pravo da pucaju na njih, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru za AA upotrebu sile i smrt 60 Palestinaca Levy je nazvao masakrom. Levy je takođe reagovao na “neosjetljivost” izraelske javnosti pred događajima u Gazi smatrajući da je takva reakcija nevjerovatna.

U šoku je, kako je kazao, zbog nereagovanja Izraelaca na sve što se dešavalo na granici Gaze.

Levy se osvrnuo i na izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da je jučerašnja intervencija bila “legitimna izraelska odbrana”. Izraelski novinar smatra da je Izrael imao pravo da zaustavi one koji su pokušavali da pređu granicu, ali ne i da koriste bojevu municiju.

“Izraelski vojnici nemaju pravo da pucaju na demonstrante”, poručio je Levy, navodeći da su umjesto pucanja mogli poduzeti neke druge mjere.

Podsjetio je i da je pravi razlog demonstracija izraelska nelegitimna blokada Gaze koja traje od 2006. godine i da bi se to trebalo ispitati.

“Suočeni smo s ljudima koji žive u kavezu. Šta bi moglo biti legitimnije od želje ovih ljudi da izađu iz tog kaveza”, izjavio je Levy.

Potcrtao je da međunarodna zajednica treba da bude uključena u ovaj problem jer ukoliko ona ne reaguje i interveniše neće biti ni procesa niti pomaka kada je u pitanju rješavanje ovog problema.

“Okupacija će se nastaviti sve dok međunarodna zajednica ne interveniše”, rekao je Levy.

Hiljade Palestinaca okupile su se jučer na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji će biti nastavljeni i danas, a tom prilikom ubijeno je najmanje 60 Palestinaca.

U osudama koje stižu iz svijeta, između ostalog, navedeno je da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu masovnog progona tog naroda, poznatog kao Nakba.