Govor u Saboru

Glavašević: Hrvatska politika u BiH se svodi se na davanje podrške liderima koji negiraju ratne zločine

glavasevic

“To nisu evropske poruke i nije evropski smjer”

Raspravu u ime Kluba zastupnika zeleno – lijevog bloka o politici Hrvatske prema BiH, i položaju Hrvata u Hrvatskom saboru uzeo je zastupnik Bojan Glavašević koji je kazao da je jasno da 25 godina poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma nije uspjela uzeti zamah, a krivca prije svega treba tražiti u politikama koje se prije svega kreiraju iz nacionalnih vizura zanemarujući interes svih građanki I građana BiH.

“Takve politike su se pokazale neučinkovitim i želim s ovog mjesta da se zapitam Koliko još šansi ćemo davati takvim politikama. Mislim da je vrijeme da priznamo da su takve politike kočnica razvoju BiH. Smatramo kako se rasprava o BIH treba maknuti iz diskursa o konstitutivnim narodima u diskurs razvoja te zemlje. Time ne želimo reći da se iko treba odreći svog nacionalnog identiteta, svoje kuluture ili jezika.

Želimo reći da nacionalni identiteti ne bi trebali biti ključni za kreiranje politike u BiH i prema BiH. Vjerujemo da hrvatska zajednica u BiH može i treba biti generator promjene i nositelji europskih poruka za dobrobit čitave BiH. Činjenica da smo u BiH najmalobrojniji konstitutivni narod, kao i činjenica da Hrvati s dvojnim državljanstvom imaju i EU putovnice daje nam poziciju da budemo politički kreativni u odnosu na druge. Figurativno govoreći, dakako. To znači da možemo promišljati BiH kao demokratsku i ravnopravnu zemlju u kojoj nacionalni ključ nije jedini i presudni faktor, nego je jedan od mnogih.

Sadašnja politika Hrvatske prema BiH svodi se na davanje podrške onim liderima, da se diplomatski izrazim, koji imaju problema s dokazivanjem porijekla svoje imovine ili onima koji su spremni negirati ratne zločine. Manje diplomatski rečeno trenutna politika Hrvatske prema BiH zapravo je politika HDZ-a prema HDZ-u BiH. To nisu evropske poruke i nije evropski smjer“, kazao je Glavašević, prenosi Patria.

Bojan Glavašević je bivši SDP-ovac i sin vukovarskog heroja Siniše Glavaševića.