Godišnji sastanak

Evropska unija i Bosna i Hercegovina pregledale provedbu finansiranja od EU

Visit of Dragan Čović, Member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, to the EC
Dragan Covic, Johannes Hahn

Svrha sastanka bila je izvršiti pregled provedbe podrške Evropske unije u Bosni i Hercegovini i planirati put naprijed. Sudionici su također procijenili učinke pandemije Covida-19 na provedbu finansiranja od EU

Godišnji sastanak Nadzornog odbora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), koji podržava Bosnu i Hercegovinu na putu integracije u EU, održan je danas. Sastankom su kopredsjedavale Michela Matuella, voditeljica Odjela za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i Zara Halilović, pomoćnica direktora u Direkciji za evropske integracije, ispred Bosne i Hercegovine. Zbog ograničenja izazvanih Covidom-19, sastanak je održan online.

Svrha sastanka bila je izvršiti pregled provedbe podrške Evropske unije u Bosni i Hercegovini i planirati put naprijed. Sudionici su također procijenili učinke pandemije Covida-19 na provedbu finansiranja od EU.

Prepoznajući izazove u koordinaciji različitih nivoa vlasti za korištenje pomoći iz IPA-e, Evropska komisija prepoznala je napredak postignut u provedbi važnih projekata, poput Državnog zatvora visoke sigurnosti te kod programiranja budućih fondova IPA-e III.

– Bosna i Hercegovina je utvrdila oblasti saradnje za naredne dvije godine, u skladu s državnim prioritetima i prioritetima na svom putu evropskih integracija. Dijalog za finalizaciju programiranja fondova nastavit će se narednih mjeseci, a programi za 2021. i 2022. godinu trebali bi se usvojiti do kraja sljedeće godine – navodi se.

Za buduće programiranje bit će ključno finalizirati strategije na nivou cijele države za reformu javne uprave i upravljanje javnim finansijama, također imajući u vidu moguću budžetsku podršku.

EU je napomenula da treba poboljšati provedbu reformi u sektoru vladavine prava i ispuniti uslove za pristup sredstvima već dodijeljenima za zaštitu okoliša. Važno je osigurati jedinstvenu pripremu projekata za sektore transporta, okoliša i energetike, također imajući u vidu Ekonomski i investicijski plan.

– Naposljetku, brzo se mora dogovoriti održivo rješenje za pitanja interne koordinacije, u skladu s relevantnom Uredbom IPA i ulogom NIPAC-a da bi se osiguralo da ne dođe do kašnjenja i da BiH ne izgubi pristup budućim finansijskim sredstvima EU – navodi Delegacija EU u BiH.

EU