Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Godišnjica terorističkog napada u Berlinu: Otkriven spomenik žrtvama

berlin

Otkrivanjem spomenika u Berlinu danas je odana počast stradalnicima terorističkog napada koji se prošle godine dogodio u božićnom marketu u centru njemačkog glavnog grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanje godišnjice terorističkog napada organizirano je na Trgu Breitscheidplatz na kojem je terorista Anis Amri na današnji dan kamionom usmrtio 12, a povrijedio najmanje 100 osoba.

Skupu su prisustvovali predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel.

Steinmeier je tom prilikom izjavio da mora priznati da je pomoć porodicama stradalih bila nedovoljna i da je stigla sa zakašnjenjem.

Ističući da je svjestan da su mnogi ranjeni i porodice poginulih razočarani u državne institucije nakon prošlogodišnjeg napada, Steinmeier je kazao da društvo ne smije pokleknuti pred prijetnjom terorizma.

“Ne smijemo zaboraviti bol koji nam je prošle godine nanesen. Želim vam dati garanciju da vas nećemo napustiti”, poručio je Steinmeier porodicama žrtava.

I njemačka kancelarka Merkel je kazala da se i jučer sastala s poodicama žrtava prošlogodišnjeg napada i da je u razgovoru s njima shvatila koliko je država napravila propusta.

Obećala je da će Vlada izvući pouke iz grešaka i čvršće stati uz žrtve. Najavila je i novi skori susret s tom grupom građana.

Spomenik žrtvama prošlogodišnjeg terorističkog napada otkrio je Michael Muller, premijer regije Berlina. Ljestve i pukotina na podu ispred njih simboliziraju ranu koju je napad nanio njemačkom društvu.

Imena stradalih ispisana su na spomeniku, a građani su zapalili svijeće i na taj način odali počast poginulim.