Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gorbačov: Nije sve izgubljeno, Rusija je preživjela i teže periode

gorbacov_putin_epa_main

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov, koji će u srijedu proslaviti 85. rođendan, rekao je da je uvjeren da će Rusija prevazići duboku ekonomsku krizu kroz koju prolazi zemlja sauočena s padom kursa nafte i zapadnim sankcijama.

“Rusija ima sve za prevazilaženje ove krize”, uvjeravao je Gorbačov na tribini o kojoj piše u ponedjeljak opzicioni časopis Novaya Gazeta.

Zemlja “je preživjela i teže periode”, rekao je on, pozivajući da se ne predviđaju ni bankrot ni katastrofa” što se tiče Rusije.

“Ubijeđen sam: nije sve izgubljeno”, naglasio je Mihail Gorbačov, otac političkih i ekonomskih reformi, koji je ubrzao pad SSSR-a prije 25 godina.

“Svijet treba Rusiju, ona je nezamjenjiva za rješavanje velikih problema u svijetu, posebno u borbi protiv terorizma”, ocijenio je posljednji predsjednik SSSR-a.

Rusija je suočena s ozbiljnom ekonomskom krizom, opterećenom nastavkom pada kursa nafte, čiji izvoz s gasom predstavlja polovinu budžetskih prihoda zemlje. Ruska ekonomija je oslabila zbog zapadnih sankcija povezanih s ukrajinskom krizom, objavila je novinska agencija AFP.