Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabar-Kitarović: Hrvatski narod u BiH treba pomoć

kolinda nova_

Predsjednica Republike Hrvatske (RH) Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u četvrtak da je snažnije povezivanje hrvatske države s Hrvatima izvan Hrvatske i njihovo uključivanje u sadržaje domovinskog života jedna od ključnih državnih zadaća, istaknuvši kako je jedan od prioriteta njene politike jačanje veza države s iseljeništvom i svim Hrvatima izvan Hrvatske i zagovaranje mjera koje će to omogućiti.

“To je, razumije se, trajna zadaća i Hrvatskoga sabora i Vlade, stranaka, akademske zajednice, naših općina, gradova i županija, vjerskih zajednica, medija i svih drugih dionika društvenoga života”, istaknula je Grabar-Kitarović na Danu otvorenih vrata za iseljenike i hrvatske manjinske zajednice u Uredu predsjednice. Naglasila je kako je to posebno važno danas, kada demografska kriza prijeti svim segmentima društvene i državne stabilnosti.

Grabar-Kitarović istaknula je i da se, u sklopu “Akcijskog plana“ koji je uputila hrvatskoj Vladi, uz ostalo, nalaze mjere koje hrvatskim iseljenicima trebaju olakšati stjecanje državljanstva, što je političko- administrativni uvjet za djelotvornu provedbu drugih mjera. Tako je, kada se radi o mladima, predložila povećanje kvota za upis na univerzitete u Hrvatskoj i proširenje mogućnosti stipendiranja, razvijanje programa razmjene srednjoškolskih učenika iz hrvatskog iseljeništva, online učenje hrvatskog jezika te dobivanje tzv. work&travel radne dozvole u Hrvatskoj za vrijeme ljetnih odnosno školskih praznika, prenosi Hina.

Predsjednica Republike Hrvatske istakla je i kako je važno da se fokus zajedničkih aktivnosti usmjeri i na BiH.

“Hrvatski narod u BiH bori se za svoju ravnopravnost i treba mu pomoć, kako Hrvatske, tako i hrvatskoga iseljeništva, u kojemu su mnogi upravo iz BiH. Ta pomoć treba biti konkretna, u suradnji s nadležnim tijelima BiH i tamošnjim ustanovama hrvatskoga naroda”, poručila je.