Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabar – Kitarović: Retorika iz BiH nije prijateljska prema Hrvatskoj

kolinda kitarovic covic (2)

Retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u La Valletti u petak dan pošto je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke “o prijetnji islamskog radikalizma u regiji”.

“U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu koji nikako ne može ugroziti BiH. Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su BiH i Hrvatska orijentirane jedna na drugu”, dodala je predsjednica hrvatske na Malti gdje je učestvovala na sastanku tzv. grupe Arrailos.

Hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) u izvješću objavljenom u četvrtak navodi da se s područja hrvatskog jugoistočnoj susjedstva takozvanoj Islamskoj državi priključilo gotovo hiljadu ljudi, uglavnom sljedbenika džihadističkog salafizma.

Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja.

“Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih grupa ili su samoradikalizirani pojedinci”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Istaknula je da se protivi tome da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom grupom.

“Voljela bi vidjeti kako možemo pomoći islamskim zajednicama ne samo u susjedstvu, nego i u EU-u”, rekla je predsjednica Hrvatske.