Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavila kandidaturu

Grabar-Kitarović: Sve ranije režime sam tretirala negativno, nastavljam Tuđmanov put

kolinda

“Čvrsto sam vjerovala i vjerujem da Hrvatsku možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka”, poručila je Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je pod sloganom “Zato što vjerujem u Hrvatsku” službeno najavila kandidaturu za novi mandat na Pantovčaku poručivši kako je čvrsto vjerovala i vjeruje da Hrvatsku “možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka”.

“Pet godina živim licem u lice s Hrvatskom. Obnašam dužnost Predsjednice Republike zajedno s vama, odgovorno i ponosno. Vaše povjerenje – moja je snaga”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović najavivši kandidaturu za drugi mandat u Matici hrvatskoj.  Kao posebne komponente hrvatskog društva pohvalila je vojsku, policiju i vjeru

Obraćajući se novinarima i javnosti u Zagrebu, ona je navela da Hrvatska ne pripada “regionu” već Evropi i najavila da će snažno podržavati Hrvate u BiH.

Istovremeno, pozicionirala je Hrvatsku u srednju Evropu i na Mediteran, a politički u okviru evroatlantskih integracija.

“Hrvati BiH ostaju moja posebna briga. Insistiraću na zaštiti njihove konstitutivnosti i ravnopravnosti. Hrvati su garancija postojanosti i evropske budućnosti BiH”, poručila je ona.

Hvaleći svoja dostignuća u prvom madatu i pominjući, kako je naglasila, pobjedu Hrvatske nad velikosrpskom agresijom, Kitarovićeva je najavila da će posebnu pažnju posvetiti demografskoj politici, obrazovanju i ekonomiji.

Ona je posebno apostrofirala iseljeništvo kao “veliki kapital” i najavila “što više stipendija mladim Hrvatima u svijetu za školovanje i zapošljavanje u Hrvatskoj”.

Istaknula je da je u prvi mandat ušla s vjerom u velik potencijal Hrvatske kao snažne i ponosne države, koja može i treba suvereno kreirati svoj razvoj napredujući prema najrazvijenijim europskim državama. Države koja može davati još veći doprinos rješavanju zajedničkih europskih i svjetskih problema.

“Čvrsto sam vjerovala i vjerujem da Hrvatsku možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka”, poručila je Grabar-Kitarović.

“Kao predsjednica koju izravno birate i koja vas na taj način izravno predstavlja, isticala sam najvažnije državne i društvene probleme, otvarajući javnu raspravu o njima i nudeći rješenja. Sada tražim vaše povjerenje za drugi mandat”, istaknula je u svom obraćanju.

“Sve nenarodne režime iz hrvatske prošlosti, koji su ubijali ljude i razarali hrvatsko jedinstvo tretirala sam jednako negativno, znajući da im nema mjesta u modernoj i demokratskoj Hrvatskoj. Iako sam zbog toga bila napadana, od takvog stava neću odstupiti. 1991. i 1995. jedine su godine oko kojih se cijeli hrvatski narod može i treba okupljati. Zato sam svojom politikom zajedništva nastavila politiku pomirbe prvog predsjednika Franje Tuđmana.

 

 

Poručila je kako odluku o ponovnoj kandidaturi za tu časnu i odgovornu dužnost objavljuje u želji da “nastavimo put zajedništva i bolje Hrvatske”, prenosi Hina.