Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani Tianjina traže odštetu zbog eksplozije: Vlado, plati naše kuće

Tianjin

Stotinjak stanovnika koji su izgubili domove u eksploziji u kineskom gradu Tianjinu okupili su se danas na protestu na kojem traže kompenzaciju od vlasti, prenosi Anadolu Agency.

U eksploziji je poginulo najmanje 114 osoba dok se 70 vodi kao nestalo.

Eksplozija se dogodila u srijedu navečer u skladištu opasnih materija u kojem se nalazilo uskladišteno oko 700 tona opasnog sodium cijanida, otrovne kemikalije koja se zapali u kontaktu s vodom. Eksplozija je uzrokovala strah od kontaminacije, a u toku je raščišćavanje područja u radijusu oko tri kilometra od mjesta nesreće.

Prema kineskim zakonima ovakva skladišta se moraju nalaziti najmanje kilometar od naselja, javnih zgrada i autoputeva. No, prema online mapama, skladište Ruihai International Logistics se nalazilo oko 500 metara od navedenih objekata.

“Mi, žrtve, zahtijevamo: Vlado, plati naše kuće”, bilo je ispisano na transparetnima koje su nosili demonstranti u blizini hotela kod Tianjina u kojem zvaničnici drže konferencije za novinare u vezi sa nesrećom. Na drugima je pisalo: “Djeca pitaju: Kako ćemo odrasti zdravi?”

Zvaničnici su pod pritiskom javnosti da objasne kako se skladište moglo nalaziti u toj zoni. Kinesko tužilaštvo je u nedjelju saopćilo kako je formiralo tim koji će istražiti moguće optužbe povezane sa eksplozijom, uključujući propuste u obavljanju službene dužnosti i uzurpaciju službenog položaja.