Nakon srbije

Građani BiH odlaze i u Hrvatsku na vakcinaciju

Sarajevo: Masovno cijepljenje građana protiv koronavirusa u dvorani Zetra
21.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U tijeku je cijepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina u sarajevskoj dvorani Zetra. Do sada je cijepljeno oko 400 gradjana. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Blizina granice i želja za putovanjima te adekvatnom zdravstvenom zaštitom razlog su što su brojni Krajišnici iskoristili ovu priliku

Dok su u BiH liste čekanja vakcina još aktuelne, Hrvatska ima i za poklanjanje. Građanima su dostupne sve vrste vakcina koje podržavaju zemlje Evropske unije – Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson. Posljednjih 15 dana i strani državljani koji se slučajno zateknu u Hrvatskoj mogu se vakcinisati. Kako je već ranije stranim državljanima dozvoljen boravak u Hrvatskoj do 12 sati bez testa, građani BiH, gotovo organizirano, odlaze u Hrvatsku na vakcinaciju, piše portal Federalne TV.

Vakcinacija u Ekonomsko-turističkoj školi u Karlovcu provodi se redovno, bez najava, bez liste čekanja, a građani mogu birati vakcinu koju žele. Upravo to, motiviralo je brojne bh. građane da se vakcinišu u Hrvatskoj.

„Niko nije odbijen, samo ovdje doktor uzima anamnezu pacijenta“, kazao je Branko Zoretić, ravnatelj ZJZ-a Županije Karlovačke

Nema najava i organiziranog dolaska, ali svi koji žele – bit će vakcinisani.

Ana Kasunić radnica je na punktu za vakcinaciju u Karlovcu: „Ja ih obično pitam imaju li dokument putovnicu i onda se jave glavnoj sestri. Uglavnom su svi cijepljeni, niko nije odbijen – ne znam tačan broj, ali ih je u posljednje vrijeme baš poprilično bilo“.

Blizina granice i želja za putovanjima te adekvatnom zdravstvenom zaštitom razlog su što su brojni Krajišnici iskoristili ovu priliku.

Od naredne sedmice, vakcinacija će se u Karlovcu provoditi ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom. Svi koji žele da se vakcinišu su dobrodošli, uz napomenu da, ukoliko imaju neko oboljenje, sa sobom ponesu medicinsku dokumentaciju.