Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Građani Niša tražili ostavke gradonačelnika i svih vijećnika

niš protesti

Nezadovoljni time što je gradska vlast u petak odlučila da imovinu i osnivačka prava aerodroma “Konstantin Veliki” preda državi, građani Niša okupili su se u centru grada na drugom uzastopnom protestu, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 1.500 Nišlija je prvo na Trg kralja Milana, a potom ispred Gradske kuće, zviždalo i uzvikivalo “Ne damo aerodrom” i “Ostavka” zahtevajući da ostavku podnesu gradonačelnik Niša Darko Bulatović i svi gradski većnici.

Od Gradske skupštine Grada Niša zahtevaju da ne da podršku ovakvoj odluci Gradskog veća, kako ona ne bi postala konačna.

Uoči današnjeg protesta, gradonačelnik Darko Bulatović rekao je da aerodrom nije poklonjen, već da je ispunjena ugovorna obaveza prema Ministarstvu odbrane za aerodromsko zemljište preuzeto od Vojske 2009. godine. Kako on tvrdi, tada je u vlasništvo Grada preneto 157 hektara zemljišta, a zauzvrat je trebalo da Grad ustupi Ministarstvu zemljište vredno 1,5 milijardu dinara i 21.000 kvadrata stambenog prostora.

Prema njegovim rečima, to nije urađeno jer u budžetu nema dovoljno novca pošto “iznos od 1,5 milijardi dinara premašuje trećinu gradskog budžeta”.

“Grad je imao na raspolaganju još samo godinu dana da izmiri obavezu prema Ministarstvu odbrane, nakon toga bi dnevno morao da plaća penale za neizmirene obaveze”, kaže Bulatović i ističe da nisu tačni navodi da će se aerodromu povećavati.

On tvrdi i da nisu tačne pretpostavke da će država, zbog razvoja beogradskog aerodroma datom francuskom koncesionaru, ograničiti broj putnika i linija sa niškog aerodroma.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović nije zadovoljan ovim objašnjenjima gradonačelnika.

“Gradsko veće je 22. januara usvojilo dugoročni plan razvoja aerodroma koji ne spominje nikakve gubitke i bilo kakve probleme, već predviđa solidan razvoj. Drugo, Republika Srbija investira u Beograd na vodi bez da oduzima vlasništvo i imovinu Gradu Beogradu”, kaže Jovanović.

Posebno ga zabrinjava to što se, kako kaže, Grad Niš ne odriče samo aerodroma, već i svih prava u vezi sa aerodromom, što onemogućava Gradu da se preko tih prava ostvaruje bilo kakav budžetski prihod.

“Očigledno je da je zadatak dobijen iz Beograda i da je zadatak obavljen. Ostalo su sad opravdanja. To nema nikakve veze sa političkim partijama, ovo je čisto oduzimanje imovine građana. Ovo je još jedan primer centralizacije Srbije”, rekao je Jovanović.

Podsetimo, u petak je Gradsko veće usvojilo preporuku Vlade Srbije da Grad Niš prenese kompletnu imovinu, osnivačka prava i ugovore aerodroma državi, što je izazvalo burne reakcije Nišlija.

Naredni protest zakazan je na istom mestu i sutra.