Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradonačelnici pisali kancelarki Merkel: Više nema mjesta za izbjeglice

merkel2

“Mi predstavljamo naše gradove i zajednice i duboko smo zabrinuti za našu zemlju,” piše u pismu 215 gradonačelnika ili predstavnika općina iz njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Dužnosnici kažu da su kapaciteti za smještaj izbjeglica iscrpljeni i da je teško osigurati čak i šatore ili mobilne prikolice. Gradske i druge lokalne vlasti nemaju dovoljno osoblja i novca zbog čega sve teže ispunjavaju obaveze nepovezane s izbjegličkom krizom.

Pismo navodi, odnosno ponavlja, osam zahtjeva za ublažavanje pritiska, uključujući poziv na pojačanu kontrolu granica, zabranu ulaska migrantima iz sigurnih zemalja (Balkan) i inzistiranje na izbjegličkim kvotama za druge članice EU.

Rheinische Post piše da su gradonačelnici zabrinuti i zbog neizvjesnosti oko finansiranja izbjeglica i migranata. Pojedinim gradovima je ponuđeno 10.000 eura po izbjeglici godišnje, ali se detalji još uvijek utvrđuju za 2016., dok za 2017. nema ni okvirnog sporazuma.

Prema istom izvoru, Njemačka će za zbrinjavanje izbjeglica i tražitelja azila ove godine utrošiti gotovo dvije milijarde eura. Vlada se obavezala isplatiti iznos od 670 eura po izbjeglici, ali samo u prvih pet i po mjeseci boravka, koliko u prosjeku traje postupak za azil.

Sjeverna Rajna-Vestfalija sa 17,6 miliona stanovnika ima najveću populaciju među njemačkim saveznim pokrajinama, a broji 396 gradova i općina. Veliki gradovi poput Kölna, Düsseldorfa, Dortmunda i Essena nisu potpisnici pisma upućenog kancelarki Merkel, prenosi indeks.hr.