korona virus

Gradonačelnik Novog Pazara zaražen, proglašena vanredna situacija

bisevac (1)

Gradski štab za vanredne situacije grada Novog Pazara na hitnoj sjednici održanoj online donio je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije, povećanog broja oboljelih i širenja koronavirusa

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac pozitivan je na koronavirus, pokazali su rezultati testiranja koja su obavljena u novopazarskom Zavodu za javno zdravlje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Hvala svima na interesovanju. Zahvaljujem sugrađanima, prijateljima i saradnicima iz grada, zemlje, Bosne i Hercegovine i Republike Turske koji brinu. Nisam se osjećao dobro, testirao sam se i rezultati su pozitivni. Na kućnom sam liječenju i s blagim simptomima. Obzirom na cjelokupnu situaciju, poštujte preporuke stručnjaka i nosite maske i rukavice i držite disatncu. Verujem da smo svi odgovorni i da ćemo i ovu krizu koja nas je zadesila prebroditi”, poručio je Biševac.

Gradski štab za vanredne situacije grada Novog Pazara na hitnoj sjednici održanoj online donio je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije, povećanog broja oboljelih i širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency.

U cilju sprječavanja daljeg širenja koronavirusa, Štab za vanredne situacije grada Novog Pazara naložio je niz mjera.

Mjere kojima se želi sprečiti širenje virusa među građanima Novog Pazara stupaju na snagu na dan donošenja, a njima je zabranjeno okupljanje više od pet osoba u zatvorenom javnom prostoru, a naložene mjere u najvećem dijelu odnose se na ugostiteljske objekte.

„Rad ugostiteljskih objekata ograničen je na vrijeme od 7 do 19 sati, u njima se mora držati distanca od dva metra, za stolom mogu biti dve osobe, a gosti i zaposleni moraju nosti zaštitnu opremu. Zabranjuje se služenje nargila. Zabranjuje se organizovanje i održavanje svih porodičnih slavlja i veselja“, saopšteno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije Novog Pazara.

Gradskim javnim komunalnim preduzećima naloženo je pojačano održavanje javne higijene u gradu i dezinfekcija javnih prostora i površina.

Vjerskim zajednicama biće upućena molba da vjerski život i obrede prilagode aktuelnoj situaciji.

Zavod za javno zdravlje Novi Pazar od početka epidemije testirao je 4.168 osoba, a Covid-19 potvrđen je kod njih 444.