BiH

stanje u pravosuđu

Istražna komisija Parlamenta BiH: Tegeltija će morati odgovoriti na stotine pitanja

25/06/2020

Svjedoci smo da je reakcija jedne ambasade izazvala veći učinak i veći značaj nego reakcija ove komisije. Također zahvaljujem se osim Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Misiji OSCE-a u BiH, kazao je Helez

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno je osudila izjavu predjednika Visokog sudskog I tužilačkog vijeća BiH MIlana Tegeltije kojom je pokušao zabraniti nosiocima pravosudnih funkcija da sarađuju s ovom parlamentarnom komisijom. Istovremeno, članovi komisije pozdravili su zaključke s jučerašnje sjednice VSTV-a koji su suprotni stavovima predsjendika Vijeća u vezi s ovom saradnjom.

– Komisija je izrazila zadovoljstvo činjenicom da su u smislu i pravcu podrške veoma pozitivno u reagirale Ambasada SAD-a u BiH I Misija OSCE-a u BiH, a izraženo je I zadovoljstvo što da Komisija ostvaruje izuzetno dobru saradnju sa svim institucijama od kojih smo do sada zatražili materijale. Danas smo utvrdili datume svjedočenja direktora Agencije za prevenciju korupcije, Agencije za javne nabavke i sudije Milana Blagojevića, ta svjedočenja će se desiti 2. jula, dok će svjedočenje sudije Branka Perića biti održano u ponedjeljak, 6. jula-kazao je Arnaut.

ŠTA JE S PANDOROM

Na pitanje novinara kako komentira činjenicu da je prvobitno predsjednik VSTV-a naložio nosiocima pravosudnih funkcija da sarađuju s parlamentarnom komisijom, a potom je VSTV na sjendici ipak donio zaključak da ta saradnja bude ostvarena, Arnaut je kazao da je to najbolje pitati one koji su promijenili stav.

S druge strane, član Komisije Zukan Helez odgovarajući na isto pitanje kazao je da je do toga vjerovatno došlo zbog opredjeljena Ambasade SAD-a da podrži rad Komisije. Helez je pojasnio i da namjera Komisija nikada nije bila da ulazi u meritum predmeta pred bh. pravosuđem,ali da će insistirati na odgovorima na veoma važna pitanja.

-Svjedoci smo da je reakcija jedne ambasade izazvala veći učinak i veći značaj nego reakcija ove komisije. Također zahvaljujem se osim Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Misiji OSCE-a u BiH koja je zadužena da prati rad pravosuđa koja nam je pomogla da VSTV promijeni svoj stav. Kada je u pitanju ulazak u meritum u bilo kojem predmetu ova komisija nikada nije rekla da se time želi baviti. Ali, imamo pravo da pitamo o konkretnim stvarima. Da pitamo zašto je zaustavljena istraga u vezi ubistva Joze Leutara. Jer to traje godinama , pa i decenijama. Imamo pravo da pitamo zašto je stala istraga u slučaju Pavlović banke , imamo pravo da pitamo zašto je stao predmet “Pandora”. Javnost mora znati zašto je slučaj “Pandora” zaustavljen . I to ova komisija želi da zna i to želi da zna bh. javnost. I u svakom konkretnom predmetu ćemo pitati zašto je neki predmet zaustavljen. Da li neko vrši politički pritisak , da li neko iz VSTV-a vrši pritisak. Prva reakcija je pokazatelj da postoji bojazan gospodina Tegeltije da se steže obruč oko njega I da je ova komisija na dobrom putu i zato je jako bitna podrška nekih ambasada u BiH – kazao je Helez.

Dragan Mektić, zamjenik predsjedavajućeg Komsije na sjednici je kazao da je za njega izjava Tegeltije o zabrani saradnje nosioca pravosudnih funkcija s komisijom bila “šokantna i apsolutno neprihvatljiva”.

– I mislim da je to bio njegov lični hir i pokušaj da demontira sve napore koje ova komisija planira da uradi. Pretpostavljam da nije ni on mislio da ćemo mi zaista ozbiljno shvatiti ovaj posao I na taj način pokušao da utječe na nosioce pravosudnih funkcj i na nas da mi utvrdimo pravo stanje u pravosudnom sistemu, jer se prepao jedne takve istražne djelatnosti koju mi treba da obavimo. Na svu sreću postoji značajan broj nosioca pravosudnih funkcija od kojih su me mnogi I kontaktirali I koji su rekli da uprkos stavu Milana Tegeltije oni žele ako ih pozovemo da učestvuju u radu. Nas interesuje stanje u pravosuđu i zbog čega ne funkcioniše pravosudni sistem i zašto nema baš nikave borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Mi ćemo javno pozvati u najmanju ruku predsjednika VSTV-a da iznese stav o stanju pravosuđa posebno u vezi s nepotizmom na način da se neadekvatni kadrovi postavljaju po raznim osnovama na pravosudne funkcije- kazao je Mektić.

POKAZUJU PRAVO LICE

Član Komisije Branislav Borenović je kazao da svi oni koji pokušavaju opstruirati rad Komisije “pokazuju svoje pravo lice, da upravo oni drže pravosuđe zarobljenim”.

-Kad god čujete izjavu jedne ili druge političke stranke, jednog ili drugog zastupnika, ili jednog nosioca pravosudne funkcije koji želi da opstruira rad ove Komisije, ustvari pokazuje da oni drže pravosuđe u svojim rukama čvrsto i ne smiju ga ispustiti i dati da radi svoj posao onako kako je to propisano Ustavom i zakonima ove zemlje i onako kako to žele građani – nagalsio je Borenović.

On je izrazio očekivanje da će predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija “biti među zadnjima koji će sigurno doći na sjednicu Privremene istražne komisije o stanju u pravosuđu “

– I on će morati odgovoriti na desetine ili stotine konkretnih pitanja jer to je njegova obaveza i to je odgovornost jer samo na taj način možemo doći do odgovora na brojna pitanja koji nam mogu pomoći da kreiramo neku vrstu jasnog stava šta uraditi po pitanju reforme pravosudnog sistema u našoj zemlji. To je, na kraju krajeva, i obaveza koja proističe iz evropskog puta – izjavio je Borenović.

Mirjana Marinković- Lepić, članica Komisije na sjednici je kazala da Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a duže od godinu dana obmanjuje javnost,

-On više od godinu dana obmanjuje javnost u vezi s nadležnostima Parlamenta i ove komisije. Mi radimo u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru I ja bih konstatovala da Tegeltija pokušava da odbrani neodbranjivo i da odbrani ono što je evidentno u VSTV-u počev od njega koji se ponašao neprimjereno i naočigled čitave zemlje razgovarao sa strankom u kafani. Vidimo da on želi da zaštiti neki loš rad VSTV-a I uporno nekim izjavama i obmanjivanjem javnosti želi da kaže kako mi nemamo ovdje šta raditi. Parlamentarni nadzor vrši se u slučajevima kada se uoče nepravilnosti i da je VSTV radio kako treba ova komisija ne bi imala šta raditi, a s obzirom na današnje ocjene i međunarodne zajednice mi itekako imamo posla. Da je Tegeltija pročitao Zakon o parlamentarnom nadzoru znao bi da smo nadležni i da imamo itekako šta raditi- kazala je Marinković-Lepić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.