Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

Miletić: VTSV-u treba osigurati nezavisnost i finansijsku samostalnost

miletic (1)

Dodao je da je glasao za Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu, te da je iz dokumenata PIC-a i Evropske komisije vidljivo da se taj problem mora rješavati

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić izjavio je danas u Sarajevu da ako neko namjerava mijenjati članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH postavljajući svoje ljude time neće izabrati dobar put za pravosuđe.

Dodao je da je glasao za Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu, te da je iz dokumenata PIC-a i Evropske komisije vidljivo da se taj problem mora rješavati.

– Nažalost, taj zakon je propao ali nadam se da će kolege uskoro shvatiti da sve stranke moraju poštovati nezavisnost VSTV-a i da ta institucija mora biti finansijski samostalna da bi profesionalno obavljala svoju funkciju – rekao je Miletić.

Istakao je da je na današnjoj sjednici Doma naroda dovođena u pitanje moralnost pojedinih članova VSTV-a i da ta pitanja moraju biti otvorena ako želimo napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.