Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

remdesivir

Evropska agencija za lijekove preporučila lijek za koronu

remdesivir (1)

U BiH je stigao japanski lijek “avigan” /favipiravir/ za kliničko ispitivanje 100 pacijenata oboljelih od virusa korona, saopšteno je danas iz Ambasade Japana u BiH

Evropska agencija za lijekove /EMA/ preporučila je da remdesivir bude odobren za liječenje oboljelih od Kovida-19 i to je prvi lijek koji je dobio odobrenje za upotrebu u Evropi.

Prema preporuci, lijek treba da bude odobren za liječenje pacijenata oboljelih od Kovida-19 starijih od 12 godina kojima je potreban dodatni kiseonik.

Evropska komisija tek treba da odobri lijek, mada je, uglavnom, riječ o formalnosti.

“Podaci o remdesiviru procijenjeni su u vrlo kratkom vremenskom okviru kroz proceduru revizije, što EMA čini tokom zdravstvenih vanrednih situacija za procjenu dostupnih informacija”, ističe se u saopštenju EMA.

Japanci u BiH poslali “avigan” na ispitivanje

U BiH je stigao japanski lijek “avigan” /favipiravir/ za kliničko ispitivanje 100 pacijenata oboljelih od virusa korona, saopšteno je danas iz Ambasade Japana u BiH.

U saopštenju se navodi da, iako efikasnost lijeka “Avigan” još nije dokazana u liječenju oboljelih od virusa korona, brojne zemlje pokazuju interes za ovaj lijek kao djelotvoran u sprečavanju razmnožavanja virusa.

“Uzimajući u obzir da lijek `avigan`, kao i mnogi drugi lijekovi, može pokazati nuspojave /teratogenost/, izuzetno je važno da se tokom primjene ovaj lijek koristi adekvatno u skladu sa svim medicinskim smjernicama”, navodi se u saopštnju.

Japanska Vlada očekuje da će ova saradnja sa vlastima BiH doprinijeti napretku kliničkog ispitivanja lijeka “avigan”.