Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grci tvrde da se egipatski avion naglo okretao prije pada

Egyptair-Airbus23

Grčki ministar odbrane Panos Kammenos objasnio je da su posljednje 2 minute leta MS804 koje su njihovi kontrolori uspjeli pratiti bile “kritične”.

“U te dvije minute avion je prvo skrenuo 90 stepeni prema lijevo te pao s visine 37.000 stopa (11.300 metara) na visinu od 15.000 stopa (4.500 metara). Nakon toga je skrenuo 90 stepeni prema desno spustivši se na visinu od 10.000 stopa (3.000 metara) prije nego je nestao nekih 15 milja unutar egipatskog zračnog prostora”, kazao je Kammenos koji također potvrdio da su Grci za potrebe potrage u zrak digli i F-16 lovce.

Naglo okretanje aviona prije nego što je nestao, a koje je potvrdio grčki ministar odbrane, sugerira da je došlo do incidenta u kokpitu, rekao je za BBC stručnjak za avijaciju Paul Charles.

Po njegovom mišljenju to bi teorije o projektilu ili eksplozivnoj napravi učinilo manje vjerovatnima.

Avion EgyptAira 804, u kojem se nalazilo 66 putnika, nestao je s radara u 2:45 sati po lokalnom vremenu, kada je letio na visini od 11.280 metara, saopćila je egipatska aviokompanija.

Zvaničnici egipatskog Ureda za civilnu avijaciju potvrdili su kako je avion srušio te da je potraga za krhotinom letjelice u toku.

Ranije su francuske vlasti dogovorile da će zajednički raditi na pronalasku aviona, a u potragu je i Grčka uključila svoja dva helikoptera.

Prema informacijama iz kompanije, u avionu se nalazilo 30 državljana Egipta, 15 Francuza, dva Iračanina, po jedan Alžirac, Britanac, Belgijanac, Kanađanin, državljanin Čada, Kuvajćanin, Portugalac, jedan državljanin Saudijske Arabije i jedan Sudanac. Prema tvrdnjama egipatske aviokompanije, u avionu su se nalazile i dvije bebe.