Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori

Grčki premijer Mitsotakis ostvario pobjedu na izborima

FOTO: Davorin Višnjić/Pixsell
Kyriakos Mitsotakis

Njegova stranka desnog centra Nova demokratija osvojila je gotovo 41 posto glasova, što je pet mjesta manje od većine

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pobijedio je na nacionalnim izborima, te veliku pobjedu svoje stranke nazvao ‘političkim zemljotresom’.

Njegova stranka desnog centra Nova demokratija osvojila je gotovo 41 posto glasova, što je pet mjesta manje od većine.

Njegov suparnik lijevog centra Alexis Tsipras čestitao mu je, a njegova stranka Syriza ostavrila je loš rezultat, od 20 posto, prenosi BBC.

Mitsotakis je rekao da rezultat pokazuje da su Grci njegovoj stranci dali mandat za četverogodišnju vladu.

– Narod je želio izbor Grčke kojom će upravljati većinska vlada i Nova demokratija bez pomoći drugih – rekao je u pobjedničkom govoru.

Nekoliko sati ranije pristaše stranke u Atini okupili su se da prate rezultate kada je izlazna anketa pokazala neočekivani razmjer pobjede Nove demokratije. Kako su rezultati izlazili, bilo je jasno da su predizborne ankete podcijenile razliku od 20 bodova između dviju glavnih stranaka.

Uz gotovo sve prebrojane rezultate, stranka trnutnog premijera Mitsotakisa trebala je osvojiti 146 mjesta, pet mjesta manje od 151 potrebnog za većinu.

Novi izborni sistem proporcionalne zastupljenosti znači da njegovih 40 posto glasova još uvijek nije bilo dovoljno da osigura većinu od 300 mjesta u parlamentu. Da bi formirao vladu, mora ili tražiti koalicijskog partnera iz manje stranke ili ići na druge izbore.

Premijer je rekao da će ‘slijediti sve ustavne procedure’, ali je ostao pri svom stavu da je sadašnji izborni sistem koji je stvorio potrebu za koalicijom sličan ‘stranačkoj trgovini’.