Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generalni sekretar UN-a

Guterres: Nedovoljno komunikacije može uzrokovati da se mali problemi pretvore u ozbiljne sukobe

Antonio Guterres twitter

Napomenuo je da diplomatija nema alternativu pozivajući da se akcije moraju odvijati kroz diplomatsku agendu i krajnje je vrijeme da se ovo pitanje riješi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres obratio se danas na otvaranju Sigurnosne konferencije koja će se održati u naredna tri dana u Minhenu, naglašavajući da su pitanja globalne sigurnosti sada mnogo kompleksnija.

Kako je kazao geoplitičke podjele i razilaženja nastavili su rasti i postajati sve kompliciraniji, a takvi događaji paraliziraju Vijeće sigurnosti i stvaraju okruženje u kojem svi misle da mogu raditi šta im je volja.

Često ga pitanu da li se sprema novi rat, ali kako kaže prijetnje globalnoj sigurnosti sada su mnogo kompleksnije i vjerovatno veće nego u vrijeme Hladnog rata.

– Nedovoljno komunikacije može uzrokovati da se mali problemi pretvore u ozbiljne sukobe – kazao je Gutteres također izražavajući zabrinutost zbog rusko-ukrajinske krize smatrajući da do sukoba neće doći, ali kada bi se to dogodilo to bi bilo katastrofalno.

Napomenuo je da diplomatija nema alternativu pozivajući da se akcije moraju odvijati kroz diplomatsku agendu i krajnje je vrijeme da se ovo pitanje riješi.

Svjetski čelnici okupili su u Minhenu na godišnjoj konferenciji posvećenoj sigurnosti, a centralna tema tog globalnog događaja je rusko-ukrajinska kriza.

Kako je najavljeno konferenciji nazvanoj “Davos za sigurnost” će prisustvovati potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Teme okruglih stolova planiranih za subotu, kada je najvažniji dan konferencije, također bi se mogli baviti sigurnosnom situacijom u Sahelu i nastavkom iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.