Guterres položio zakletvu za generalnog sekretara UN-a

Antonio Guterres

Novoizabrani generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres položio je svečanu zakletvu, a dužnost prvog čovjeka UN-a preuzet će 1. januara naredne godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Portugalski diplomata Guterres ranije je izabran za devetog generalnog sekretara UN-a, a danas je u čast njemu i odlazećem generalnom sekretaru Ban Ki-moonu upriličena posebna svečanost na sjednici Generalne skupštine te organizacije.

Odlazeći sekretar Ban je u obraćanju prisutnima podsjetio je da su on i njegova Južna Koreja preživjeli Korejski rat zahvaljujući podršci Ujedinjenih nacija, te je dodao da je on “dijete UN-a”.

Ističući kako se tokom obnašanja funkcije generalnog sekretara UN-a suočavao s brojnim i teškim krizama, Ban je kazao kako je nakon nekoliko narodnih ustanaka došlo do stravičnih oružanih sukoba.

“Zbog tih sukoba, zločina i siromaštva došlo je do najvećih progona ljudi još od Drugog svjetskog rata”, kazao je Ban.

Naglasivši da za mnoge probleme nisu pronađena rješenja, Ban je kazao kako da je jedan od takav slučajeva rat i zločini u Siriji.

Nakon obraćanja odlazećeg generalnog sekretara, novoizabrani Guterres je položio svečanu zakletvu da će biti privržen UN-u i da neće primati naredbe ni od jedne države, niti institucije.

Guterres se također obratio prisutnima i istakao kako su na sceni problemi koji prevazilaze kapacitete organizacije Ujedinjenih nacija, te je dodao da su toj organizaciji potrebne strukturalne reforme.

Naglasivši da UN najveći neuspjeh ima u zaustavljanju oružanih sukoba i ratova, Guterres je kazao da UN mora biti spreman na promjene.

“Potreban je intenzivniji dijalog i jača koordinacija aktivnosti u pravcu zaustavljanja sukoba i uspostava mira. UN je rođen nakon rata i mi smo tu za mir”, poručio je Guterres i dodao da će upravo okončanje aktuelnih sukoba biti prioritet u njegovom budućem radu.

Dodao je da će prioritetno raditi i na intenziviranju borbe protiv klimatskih promjena, kao i borbe protiv terorizma kao prijetnje globalnom miru.

“Rat u Siriji nikom ne donosi pobjedu. Svi zajedno su poraženi. Namjera mi je okupiti za stol sve strane i pokušati zaustaviti to besmisleno krvoproliće. Svjestan sam da generalni sekretar nije lider svijeta”, kazao je Guterres u izjavi za novinare nakon svečanosti u sjedištu UN-a.