Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lavrov: Rusija podržava napore u cilju regulisanja odnosa u BiH

sergej-lavrov-bg

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da njegova zemlja podržava napore u vezi s regulisanjem odnosa u Bosni i Hercegovini, a to je moguće isključivo na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

On je rekao da će predsjednik Vlade Ruske Federacije Dimitri Medvedev početkom naredne godine posjetiti Srbiju.

“Ruske kompanije su nagomilale oko četiri milijarde dolara direktnih investicija u Srbiju”, rekao je Lavrov, ukazujući na značaj ekonomske saradnje dviju zemalja.

Kako je kazao, Ruska Federacija je spremna da konstruktivno razmatra bilo koje pitanje “koje naši srpski prijatelji mogu da postave u domenu odbrane.”

“Zainterosovani smo za to da u Evropi niko ne radi na svojoj bezbjednosti na uštrb bezbjednosti drugih”, rekao je Lavrov, podsjećajući da je sa srbijanskim šefom diplomatije danas razgovarao i o stavu dviju zemalja u vezi sa člantsvom u NATO-u.

Dodao je i da se “svi sjećamo ratova u kojima su se Srbi i Rusi borili rame uz rame, a nastavak toga bile su i vojne vježbe naših zemalja.”

“Na Balkanu imamo zajedničke stavove i podržavamo sve akcije u vezi s pitanjem Kosova, uz poštivanje rezolucija UN-a. Podržavamo napore vezane za regulisanje problema u Bosni i Hercegovini, a to je moguće isključivo na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, uz poštivanje prava sva tri konstitutivna naroda, uključujući naravno i Srbe”, rekao je Lavrov.

Jedna od najaktuelnijih tema je sirijska kriza, smatra Lavrov. Prema njegovim riječima, malo je onih koji konkretno rade da bi probleme u Siriji olakšali. Srbija je učinila konkretan korak u smislu slanja humanitarne pomoći, što je suštinska pomoć u rješavanju problema

Današnju posjetu Beogradu je ocijenio veoma sadržajnom te najavio posjetu srbijasnkog premija Aleksandra Vučića Moskvi u decembru te posjetu ruskog šefa vlade Dimitrija Medvedeva Srbiji početkom 2017. godine.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, kako je rekao, bavi se čišćenjem teritorija od neeksplodiranih ubojitih sredstava, “a ako neko u tome traži problem, to znači da EU ne želi da Rusija i Srbija sarađuju, a mi ne prijateljujemo s nekim protiv bilo koga, dok EU želi da prijateljuje sa zemljama u okruženju i sa Srbijom protiv Ruske Federacije. Mi smo zainteresirani da se u Evropi formira zajednički ekonomski prostor zasnovan na zajedničkim ekonomskim interesima.”

Lavrov je rekao i da Rusija “redovno privlači pažnju naših američkih kolega, koji opet ne želim da kažem ‘dvolična’, ali vode dvosmislenu borbu protiv terorista ISIS-a.

U vezi sa američko-ruskim dogovorom u rješavanju situacije u sirijskom Halepu, Lavrov jer kazao kako Rusija preuzima na sebe obezbjeđivanje izlaznih koridora kada je u pitanju režim Bashara al Assada, dok je na SAD-u da učini isto kada su u pitanju pobunjeničke grupe.