Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Guterres: Sankcije su ključne za denuklearizaciju Sjeverne Koreje

antonio-guterres

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, kazao je u četvrtak da su ujedinjeni napori za potpuno sprovođenje sankcija prema Sjevernoj Koreji ključni za rješavanje porasta raketne i nuklearne prijetnje od strane te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Guterres, koji se sastao sa japanskim premijerom Shinzom Abeom u Tokiju, također je rekao da Sjeverna Koreja mora biti denuklearizovana radi mira i stabilnosti u regionu. Generalni sekretar UN-a u Japanu boravi kako bi prisustvovao međunarodnoj konferenciji o zdravstvenom osiguranju.

Istakao je da se rezolucije Vijeća sigurnosti UN moraju u potpunosti sprovesti, ne samo za Sjevernu Koreju već i za ostale.

“Mjere su presudne kako bi se osiguralo da postoje sankcije i da se postigne cilj, a to je denuklearizacija Korejskog poluostrva. Jedinstvo Vijeća sigurnosti je presudno za to“, rekao je Guterres i dodao da je važno dozvoliti i diplomatskom angažmanu da pokuša doći do mirnog rješenja.

Abe je kazao da se slaže da bi eventualni dijalog sa Sjevernom Korejom morao biti značajan i usmjeren ka denuklearizaciji te zemlje.