ruska agresija

Guterres stigao u Moskvu: Potreban nam je prekid vatre “što je prije moguće”

New Project – 2022-04-26T135143.485

Očekuje se da će se razgovori Putina i Guteressa fokusirati na opkoljeni grad Mariupolj na jugu zemlje gdje, uprkos proglašenju pobjede, ruske snage nisu uspjele zauzeti čeličanu Azovstal

Govoreći na početku razgovora sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres naglasio je potrebu da se učini sve što je moguće da se okonča rat u Ukrajini.

Guterres, koji će se 26. aprila sastati i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kaže da želi pomoći u stvaranju uslova za dijalog, prekid vatre i, konačno, mir.

Potreban nam je prekid vatre “što je prije moguće”, kazao je on šef UN-a.

“Promptno smo odgovorili na vašu inicijativu za održavanje razgovora u Moskvi o nizu važnih pitanja, uključujući, naravno, situaciju oko Ukrajine, koja katalizira brojne probleme koji su se nagomilali tokom proteklih desetljeća u euroatlantskom području”, rekao je Lavrov.

“Izuzetno smo zainteresirani za pronalaženje načina za stvaranje uslova za učinkovit dijalog, što prije prekid vatre, mirno rješenje”, ogovorio je Antonio Guterres.

On je takođe istakao da prioritet mora biti smanjenje ljudske patnje u Ukrajini.

Razgovor Guterresa i Lavrova trenutno se vodi iza zatvorenih vrata, a kasnije će oba zvaničnika održati pres-konferenciju.

Lavrov je, prije nego će se razgovori nastaviti iza zatvorenih vrata, dok na terenu traje brutalna ruska agresija na Ukrajinu, Guterresu kazao “da međunarodni odnosi trebaju biti uistinu multilateralni i temeljiti se na Povelji UN-a na principu suverene jednakosti svih država sudionica”.

Očekuje se da će se razgovori Putina i Guteressa fokusirati na opkoljeni grad Mariupolj na jugu zemlje gdje, uprkos proglašenju pobjede, ruske snage nisu uspjele zauzeti čeličanu Azovstal.

Ukrajinske snage saopštile su ranije 26. aprila da je Rusija nastavila blokirati jedinice u fabrici. Ukrajina je zatražila od Guteressa da garantuje humanitarni koridor za evakuaciju civila koji se nalaze u Azovstalu.

Očekuje se da će šef UN-a 28. aprila otputovati u Kijev gdje će se sastati sa predsjednikom Volodomirom Zelenskim.

SAD takođe treba da započne pregovore o odbrani u vezi sa Ukrajinom sa desetinama zemalja 26. aprila, a američki ministar odbrane Lloyd Austin je domaćin sastanka u Njemačkoj.

Razgovori se dešavaju u trenutku kada je ruski šef diplomatije Lavrov upozorio da je rizik od trećeg svjetskog rata “ozbiljan” i kritikovao pristup Kijeva ometanju mirovnih pregovora.

“Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potcijeniti”, rekao je Lavrov, prenosi agencija Interfaks.

Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata uprkos “velikim rizicima u ovome trenutku”, rekao je Lavrov za rusku državnu televiziju.

“Ne želim da se ti rizici umjetno povećavaju. Mnogi bi to htjeli”, ustvrdio je Lavrov, uprkos činjenici da je ruska strana ta koja svako malo spomene nuklearno oružje, kao i činjenici da zemlja koju je Rusija napala nema nuklearno naoružanje.

Povodom sukoba u Ukrajini, on je rekao da je uvjeren da će se sve završiti potpisivanjem sporazuma. Ali, kako je dodao, uslovi ovog sporazuma zavisit će od borbene situacije na terenu, u trenutku kada bi takav sporazum postao realnost.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je, međutim, odgovorio da Lavrov pokušava da “uplaši svijet” da ne podrži Ukrajinu.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.