Globus

Generalni sekretar UN-a

Guterres upozorava da bi moglo doći do gladi u Jemenu

20/11/2020

U odsustvu hitnog djelovanja, milioni života mogu biti izgubljeni - rekao je Guterres

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je u petak da je ratom razoreni Jemen “sada u neposrednoj opasnosti od najgore gladi u posljednjih nekoliko decenija”.

Guterresovo upozorenje uslijedilo u vrijeme kada Sjedinjene Države prijete da će staviti na ‘crnu listu’ jemensku grupu Houthe, saveznike Irana, u sklopu kampanje “maksimalnog pritiska” protiv Teherana. Humanitarne grupe su izrazile bojazan da bi takav potez spriječio slanje pomoći u zemlju, javio je Reuters.

– Pozivam sve one koji imaju utjecaj da hitno djeluju po ovim pitanjima kako bi se izbjegla katastrofa, a također zahtijevam da svi izbjegavaju poduzimanje bilo kakvih radnji koje bi mogle pogoršati ionako tešku situaciju – rekao je Guterres.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je u Jemenu 2015. godine, podržavajući vladine snage koje se bore protiv grupe Houthi. Zvaničnici UN-a pokušavaju oživjeti mirovne pregovore kako bi okončali rat, jer patnju zemlje pogoršava ekonomski i valutni kolaps i pandemija COVID-19.

– U odsustvu hitnog djelovanja, milioni života mogu biti izgubljeni – rekao je Guterres.

Ujedinjene nacije opisuju Jemen kao najveću humanitarnu krizu na svijetu, s obzirom da je za 80 posto ljudi u toj zemlji potrebna humanitarna pomoć.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.