Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN

Guterres uznemiren zbog izraelskog napada na medijske urede u Gazi

press conference HC Refugees
Antonio Guterres, UN High Commissioner for Refugees UNHCR at a Press Conference after 66th session of Excom. 9 October 2015. UN Photo / Jean-Marc Ferré

Iz UN-a su također poručili kako su neselektivni napadi na civile i medije kršenje međunarodnog prava i kako se moraju izbjegavati pod svaku cijenu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog izraelskog napada na zgradu u Gazi u kojoj su bili smješteni i uredi više međunarodnih medijskih kuća.

– Generalni sekretar je uznemiren viješću da su izraelske zračne snage srušile neboder u kojem su bili i uredi međunarodnih medija – naveo je u saopćenju glasnogovornik Generalnog sekretarijata UN-a Stephane Dujjaric, javlja Anadolija.

Ističući kako je generalni sekretar UN-a zgrožen vijestima o rastu broja civilnih žrtava na Bliskom istoku, Dujjaric je naveo kako se ta zgroženost odnosi i na jučerašnji masakr u kojem je u jednoj kući ubijeno osmero djece i dvije žene.

Iz UN-a su također poručili kako su neselektivni napadi na civile i medije kršenje međunarodnog prava i kako se moraju izbjegavati pod svaku cijenu.

Prethodno je Dujjaric objavio i saopćenje u kojem je Guterres pozvao sve strane na Bliskom istoku na okončanje sukoba.

– Aktuelne tenzije su, nažalost, dovele do stradanja velikog broja civila, uključujući i djecu. Ovi sukobi mogu izazvati sigurnosnu krizu koju neće biti moguće kontrolirati – poručili su iz UN-a.