Guterres zadržao vodstvo u utrci za čelnika UN-a, Jeremić drugi

antonio-guterres

Bivši portugalski premijer Antonio Guterres zadržao je vodstvo u utrci za narednog generalnog sekretara UN-a nakon petog kruga glasanja u Vijeću sigurnosti u ponedjeljak, saopćili su diplomati.

Guterres, koji je obavljao dužnost čelnika UN-ove agencije za izbjeglice deset godina i bio je premijer od 1995. do 2002., dobio je 12 glasova podrške, dva protiv i jedan je bio suzdržan, u istom rezultatu kao i u ranijem nezvaničnom glasanju.

To je peti put da 67-godišnji političar osvaja prvo mjesto u takmičenju za naslijednika Ban Ki-moona, bivšeg južnokorejskog ministra vanjskih poslova koji će odstupiti 31. decembra nakon deset godina na poziciji vodećeg svjetskog diplomate.

Bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić došao je na drugo mjesto s osam pozitivnih glasova, šest negativnih i jednim suzdržanim, a za njim slijedi slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, koji je bio na drugom mjestu u prošlom krugu glasanja.

Petnaest ambasadora, među kojima i oni iz moćnih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – Britanije, Kine, Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država – sastali su se iza zatvorenih vrata kako bi rangirali kandidate.

Diplomati su ocijenjivali nastup bugarske kandidatkinje Irine Bokove nakon što je vlada u Sofiji saopćila da bi mogla razmotrriti zamjenu kandidata ukoliko ona ne osvoji vodeću poziciju.

Vlada razmatra da predloži potpredsjednicu Evropske komnisije Katalinu Georgijevu umjesto nje.

Bokova, koja predvodi agenciju UN-a za kulturu i obrzovanje, Unesaco, dobila je šest pozitivnih glasova, sedam negativnih i dva suzdržana.

Time je ona zauzela poziciju iza bivšeg slovenskog predsjednika Danila Turka i argentinske ministrice vanjskih poslova Susane Malcorra, koji su dobili po sedam pozitivnih glasova, po sedam negativnih i po jedan suzdržan.

Naredni krug glasanja zakazan je za 5. oktobar, ali će pet stalnih članica vijeća koristiti obojene kuglice u tom krugu kako bi pokazale da li će blokirati kandidaturu nekog od diplomata.

Bivša novozelandska premijerka i čelnica Razvojnog programa UN-a Helen Clark izjednačena je s bivšim makedonskim ministrom vanjskih poslova Srđanom Kerimom sa šest pozitivnih i devet negativnih glasova.

Bivša ministrica vanjskih poslova Moldavije Natalia Gereman na posljednjem je mjestu, prenosi AFP.