Globus

Hahn: Popis sudaca koje Erdogan smjenjuje očito je ranije pripreman

18/07/2016

Vladavina prava se mora poštovati i nema isprike za bilo kakav korak koji bi neku zemlju mogle udaljiti od toga, izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

“Vladavina prava se mora poštovati. Nema isprike za bilo kakav korak koji bi zemlju mogao udaljiti od toga. Mi smo bili prvi koji smo te tragične noći rekli da se legitimne institucije moraju štititi”, rekla je Mogherini, govoreći o propalom državnom udaru u Turskoj.

Mogherini je to izjavila prije početka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem. Ministri EU-a će prije svoga redovitog sastanka razgovorati tokom radnog doručka s Kerryem.

Povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je zabrinutost zbog događaja u Turskoj, posebice u vezi s činjenicom što je popis sudaca koji se smjenjuju očito bio ranije pripremljen, prenosi HINA.

“Izgleda kao da je nešto ranije bilo pripremljeno. Popisi su postojali, što znači da su bili pripremljeni kako bi se u određenom trenutku koristili. Vrlo sam zabrinut”, rekao je Hahn.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je istaknuo da je vojna diktatura neprihvatljiva, ali i da odgovor na tom mora biti demokratski.

“Ne možemo prihvatiti vojnu diktaturu ali mi moramo biti oprezni kako turske vlasti ne uspostavile politički sustav koji bi se udaljio od demokratije. Vladavina prava mora prevladati”, rekaoje Ayrault.

Komentari