Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žestoke bitke

Haidai: Uprkos srušenim mostovima, Severodonjeck nije u okruženju

New Project – 2022-06-18T200958.323

Teška situacija je mjestima u okolini Severodonjecka. Teške borbe vodile su se u Metolkinu

Okupatori su bacili sve svoje rezerve u smjeru Severodonjecka i Bakhmuta, pokušavajući uspostaviti potpunu kontrolu nad regionalnim središtem Luganske regije i “presjeći” rutu Lysychansk-Bakhmut, objavio je šef Luganske regionalne vojno-državne uprave Serhiy Haidai.

“Rašisti nisu uspješni, masovno umiru. Usporedba sa stanjem u Azovstalu nije primjerena, situacija je potpuno drugačija. Uprkos uništenju svih mostova koji vode do Severodonjecka, komunikacija s gradom se održava – postoje načini za evakuaciju i dovođenje svega što je potrebno. Lysychansk je pod potpunom kontrolom Ukrajine. Grad je pod stalnim granatiranjem, ali se odvija “tiha” evakuacija”, poručio je.

„Teška situacija je mjestima u okolini Severodonjecka. Teške borbe vodile su se u Metolkinu. Čekamo noć. Očekujemo velike ruske ofanzive u narednim danima”, rekao je.

Kadyrov ponovo objavio zauzimanje Metolkina

Čečenski vođa Ramzan Kadirov danas je ponovo objavio zauzimanje naselja Metelkino na jugoistočnom ulazu u Severodonjeck.

“U borbama za ovo naselje tokom protekle sedmice, ukrajinska strana je izgubila 600 do 700 svojih boraca ubijenih i ranjenih”, ustvrdio je Kadirov. Podsjećamo, Kadirov je prije skoro mjesec dana objavio da su ruske trupe zauzele Severodonjeck.