BiH

detalji razgovora

Dodik kaže da je predložio Rusima da podrže nastavak Misije ALTEA

18/06/2022

Naveo je da je Putin još jednom je izrazio punu podršku Dejtonskom sporazumu i pokazao svoj principijelan stav

Rusija ne napušta svoje prijatelje i u to sam se ponovo uvjerio nakon razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Svi naši projekti koji su ranije dogovoreni se nastavljaju, a cijene gasa ostaju iste do kraja godine, od čega će najviše koristi imati ljudi u RS i u FBiH – objavio je Dodik na Tviteru.

Tvrdi da Rusija ostaje bitan faktor odlučivanja u Vijeću sigurnosti UN-a.

– Naš prijedlog njima je da podrže nastavak Misije ALTEA. Naglasio sam da dolazak njemačkih vojnika nećemo podržati i da to vidimo kao pokušaj da se silom nameću politička rješenja – tvrdi Dodik.

Dodik je najavio novi sastanak sa Putinom.

– Ponovo sam obavijestio predsjednika Putina da onaj koji se predstavlja kao visoki predstavnik nema mandat. Već u septembru imamo novi sastanak da bismo vidjeli kako teku dogovoreni projekti. Izgradnja gasovoda i dvije gasne elektrane su prioritet i nećemo dozvoliti nikakve blokade – poručuje Dodik.

Dodik je tvrdi da “RS neće i ne može odustati od svojih prava”, te dodao da se zalaže za poštovanje Ustava i izvorni Dejtonski sporazum.

– Čuvamo poziciju RS i tražimo ono što nam pripada po Ustavu. Ponovio sam da BiH može opstati samo kao zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda – izjavio je Dodik.

Naveo je da je Putin još jednom je izrazio punu podršku Dejtonskom sporazumu i pokazao svoj principijelan stav.

– Za razliku od mnogih sa Zapada koji bi na lažima htjeli da legalizuju kršenje Ustava i koji bi rado srušili Dejtonski sporazum – tvrdi Dodik.

Dodik je zahvalio Putinu što razumije složene odnose u BiH.

– Raduje me da Rusija zna da u Republici Srpskoj ima iskrenog prijatelja i da nikada nećemo dozvoliti da se uvedu sankcije – poručio je Dodik.

Ono što je zanimljivo jeste Dodikova tvrdnja “da nikada nećemo dozvoliti da se uvedu sankcije”. Jer, iz Kremlja su jučer saopštili da je Putin tokom sastanka rekao Dodiku kako “Rusija ima određene poteškoće u vezi s pridruživanjem sankcijama Rusiji iz BiH…”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.