Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Litvanci objavili da uvode zabranu tranzita robe u rusku enklavu Kalinjingrad

New Project – 2022-06-18T182211.073

Glasnogovornik službe potvrdio je sadržaj pisma, ali je odbio dalje komentirati. Ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar

Litvanske vlasti objavile su danas vijest koja se neće baš svidjeti Vladimiru Putinu.

Naime, Litvanci su saopštili da od subote stupa na snagu zabrana tranzita robe koja je pod sankcijama EU-a kroz njihov teritorij u rusku enklavu Kalinjingrad, objavio je Reuters.

Popis sankcija EU-a posebno uključuje ugljen, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju, a guverner regije Kalinjingrad Anton Alikhanov je rekao da će zabrana obuhvatiti oko 50% artikala koje Kalinjingrad uvozi.

Početak zabrane potvrdila je teretna služba litvanske državne željezničke službe u pismu klijentima nakon “pojašnjenja” Evropske komisije o mehanizmu za primjenu sankcija.

Glasnogovornik službe potvrdio je sadržaj pisma, ali je odbio dalje komentirati. Zvanična Moskva se još uvijek nije oglasila.

Uklješten između članica EU i NATO-a Poljske i Litve, Kalinjingrad prima opskrbu iz Rusije željeznicom i plinovodima kroz Litvu.

Dom sjedišta ruske baltičke flote, enklavu je zauzela Crvena armija od nacističke Njemačke u aprilu 1945. i ustupila Sovjetskom Savezu nakon Drugog svjetskog rata.