Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Hakeri ukrali osjetljive podatke o australijskoj avijaciji i mornarici

12/10/2017

Osjetljive informacije o australskim odbrambenim programima ukradene su u velikom cyber napadu.

U hakerskom napadu na jednu kompaniju koja pruža usluge za australijsku vladu procurilo je oko 30 GB podataka, uključujući podatke o novim borbenim avionima i mornaričkim plovilima, izvještava BBC.

Informacije su poslovno osjetljive, ali nisu povjerljive, saopćeno je iz vlade.

Iz vlade nemaju informacije o tome da li je u ovom napadu učestvovala neka država.

Australijski zvaničnici za cyber sigurnost misterizonog hakera su nazvali “Alf”, po liku iz sapunice Home and Away.

Napadi su krenuli u julu prošle godine, ali australijska Direkcija za radioinženjersku odbranu (Australian Signals Directorate – ASD) je o tome obaviještena tek u novembru. Identitet hakera nije poznat.

Ministar odbrambene industrije Christopher Pyne je u četvrtak za Australian Broadcasting Corp kazao da mu je rečeno da ova krađa nije prijetnja za nacionalnu sigurnost.

– Srećom, informacije koje su ukradene su poslovne, ne vojne, ali ovo je svejedno veoma ozbiljno i mi ćemo to istražiti – rekao je ministar Pyne.

Mitchell Clarke iz ASD-a je rekao da je haker iskoristio slabu tačku u softwareu koji koristi ova aeronautička kompanija, a koji nije bio ažuriran 12 mjeseci i za koji su korištene jednostavne šifre.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.