Američki analitičari

Haltzel, Hamilton i Bugajski za Fokus.ba: Historija će suditi Trumpu!

Bivši izaslanik Billa Clintona kaže da su napadi na Kongres bili neoprostivi. Ovo je bio sramotan čin Trumpa i pobunjenih domaćih terorista, smatra Daniel Hamilton. Bugajski: Napad na demokratiju

Ugledni američki intelektualci Michael Haltzel, Daniel S. Hamilton i Janusz Bugajski za Fokus.ba analizirali su jučerašnji napad na Američki kongres u Washingtonu u kojem su smrtno stradale četiri osobe. U ovom napadu stotina pristaša još uvijek aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa povrijeđeno je najmanje 14 policajaca.

Piše: Amil DUČIĆ

Michael Haltzel, nekadašnji specijalni izaslanik američkog predsjednika Billa Clintona za Bosnu i Hercegovinu te bivši savjetnik Joe Bidena za vanjsku politiku rekao je za Fokus.ba da su jučerašnji neredi u Washingtonu bili nezakoniti, neoprostivi i sramotni.

– Kao što je izabrani predsjednik Biden rekao, ovaj napad nije predstavljao veliku većinu američkog naroda. Mnogi od nas vjeruju da su ponovljene laži predsjednika Trumpa o nepostojećim izbornim prevarama i njegovo poticanje na “divlje” proteste bile direktno odgovorne za ove događaje. Preostalo je samo 14 dana Trumpovog mandata, možda bi bilo nepraktično smatrati ga pravno odgovornim za ovo. Svakako da je još jedan postupak opoziva u tom kratkom vremenskom rasponu nemoguć – kazap je Haltzel za Fokus.ba

On kaže da je pozivanje na 25. amandman na Ustav, kojim bi se smijenio predsjednik i na mjesto predsjednika postavio potpredsjednik Mike Pence, teoretski izvedivo, ali i nevjerovatno.

– Ono što je sigurno, međutim, jest da će historija suditi da je Donald Trump bio antidemokratski, potencijalni autoritarni – bijedni neuspjeh jednog predsjednika koji je samo mogao posijati haos – rekao je Haltzel, inače viši saradnik u Centru za transatlantske odnose na prestižnom Johns Hopkins Univerzitetu u Washington

Daniel S. Hamilton, direktor globalnog programa za Evropu u uglednom Woodrow Wilson” centru kaže za naš portal da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država na nasilan način pokušao poremetiti zakonsku proceduru u američkom Kongresu za potvrđivanje rezultata američkih predsjedničkih izbora.

– Taj njegov potez rezultirao je smrću više osoba. To je sramotan i neugodan čin predsjednika Trumpa i pobunjenih „domaćih terorista“ koji su upali u Kapitol. Svi Amerikanci koji vjeruju u demokratiju moraju zaustaviti ovaj napad na našu zemlju – i to ćemo sigurno uraditi – poručio je Hamilton

Janusz Bugajski, američki analitičar i viši saradnik u Jamestown fondaciji, rekao je za naš portal da je Trump svim sredstvima pokušao ali nije uspio promijeniti rezultate izbora koje je izgubio.

– U napadu na američku demokratiju jučer je podstakao svoje pristalice da zastraše Kongres i potpredsjednika Pencea od potvrđivanja rezultata izbora. Neki od njegovih radikalnijih pristalica upali su u Kongres i uništili imovinu kako bi zaustavili prebrojavanje glasova. Nažalost, policija je bila potpuno nespremna za nasilje i bilo joj je potrebno pojačanje da raščisti mafiju. Trumpov pokušaj međutim neće uspjeti jer će Biden biti inauguriran za predsjednika 20. januara. Nažalost, republikansko rukovodstvo nije uspjelo pozvati Trumpa na odgovornost za prethodna kriminalna djela i malo je vjerojatno da će sada biti posljedica. Čitava ova epizoda pokazuje da nijedna zemlja ne može demokratiju i zdrav razum uzeti zdravo za gotovo – poručio je Bugajski.