Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka kancelarka

Angela Merkel se oglasila o haosu u Americi, evo šta kaže o Trumpovoj ulozi

Njemačka kancelarka Angela Merkel djelimično je okrivila za dramatični upad mase u američki Kapitol odlazećeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa

Snimci nereda „razbjesnili su me i također su me rastužili“, izjavila je Merkel u Berlinu.

– Duboko žalim što predsjednik Donald Trump nije priznavao poraz od novembra i ponovo je to odbio učiniti jučer – dodala je ona, optužujući američkog čelnika za podgrijavanje sumnji u izborni rezultat i time otvarajući put za ljutitu rulju.

– Temeljni princip demokratije je da nakon izbora postoji pobjednik i poraženi. Oboje imaju ulogu u dostojanstvenom ponašanju i prihvatanju odgovornosti kako bi demokratija mogla prevladati – izjavila je Merkel.

Ona ja također izrazila nadanja u Joa Bidena, veteranskog Demokratu koji bi trebao naslijediti Trumpa 20. januara.

– Bidenove riječi i reakcije iz dvije najveće američke stranke čine me prilično sigurnom da će demokratija dokazati da je kudikamo snažnija od napadača i onih koji izazivaju nemire – izjavila je njemačka čelnica, koja se povlači iz politike nakon izbora u septembru.

Merkel je lamentirala nad poginulima u jučerašnjim nemirima, ali je dodala da je „za mene znak nade što je Kongres nastavio s radom te noći“.

Također je komentirala potvrdu Bidenove izborne pobjede.

– Sjedinjene Američke Države za manje od dvije sedmice otvorit će novo poglavlje u svojoj demokratiji, tako mora biti – kazala je njemačka čelnica, prenosi dpa.