Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"the telegraph"

Kako je Hamas prevario izraelsku obavještajnu službu, jednu od najboljih na svijetu

hamas tuneli
FOTO: Screenshot

I Hamas je bio iznenađen sporom reakcijom izraelskih sigurnosnih snaga nakon napada, obavještajna služba Izraela potpuno podbacila

Američki obavještajni dužnosnici objasnili su svojim evropskim kolegama zašto nisu uspjeli predvidjeti Hamasov napad na izraelska sela, koji je navodno planiran na telefonskim linijama u skrivenim tunelima, piše britanski Telegraph.

Napadi od 7. oktobra u potpunosti su pripremljeni unutar Hamasovog uskog vojnog krila, što znači da ih nisu otkrili izraelski doušnici unutar političkih redova grupe, rečeno je evropskim špijunskim agencijama.

Oni koji stoje iza zavjere također su izbjegavali digitalne kanale koje bi mogli probiti američki i izraelski špijuni, oslanjajući se umjesto toga na sastanke licem u lice i telefonske linije instalirane unutar sistema tunela ispod Gaze, ponekad poznatog kao “Metro Gaze”.

Obavještajna služba Izraela potpuno podbacila

Neuspjeh Izraela da otkrije Hamasove planove i osujeti napade, uprkos tome što ima neke od najpoznatijih obavještajnih sposobnosti u svijetu, uznemirio je njegove regionalne i evropske saveznike.

Dužnosnici su rekli da se prikupljanje obavještajnih podataka previše oslanjalo na visokotehnološko prisluškivanje i da je pretrpjelo nedostatak doušnika, zbog čega ni Izrael ni njegovi američki saveznici nisu bili svjesni nadolazećih napada, izvijestio je Le Monde.

Amerikanci su također zaključili da Hamas nije dobio vanjsku podršku za napade od Irana ili njegovog saveznika sa sjedištem u Libanonu, Hezbollaha.

U međuvremenu su američki dužnosnici rekli za CNN da je napade planirala mala ćelija Hamasa koja je uspjela sakriti svoje pripreme staromodnim kontraobavještajnim metodama.

Dok je velik broj naoružanih ljudi bio uvježban prije napada, samo je mali unutarnji krug znao za što se oni zapravo uvježbavaju.

Hamasove mjere tajnosti uključivale su “face to face” sastanke za planiranje i odbacivanje digitalnih komunikacijskih alata. Koristili su – žičane telefone.

Oko 1.500 naoružanih pripadnika Hamasa prešlo je granicu iz Gaze rano 7. oktobra, pregazivši vojne ispostave i obližnje zajednice.

Jedinica za planiranje čekala je do neposredno prije napada kako bi obavijestila veću grupu boraca iznad zemlje o konkretnoj operaciji.

Iako su komandanti kopnenih jedinica obučavani mjesecima i držani u pripravnosti, o konkretnim su planovima obaviješteni tek u danima koji su prethodili operaciji.

hamas obavještajna služba izraela
New Project (61)
Hamas: Obavještajna služba Izraela potpuno podbacila

Primjećena je obuka iznad zemlje, ali nije zazvonila na uzbunu. Razmišljanje je bilo: “Oh, oni uvijek ovako treniraju ljude. Nije izgledalo drugačije” – rekao je izvor za CNN.

Hamas iznenađen izostankom brzog odgovora

Prikupljanje izraelskih obavještajnih podataka također je potkopano nakon što je veliki broj oružanih snaga prebačen s fronta oko Gaze na Zapadnu obalu.

Od Shin Beta, izraelske unutarnje sigurnosne službe, zatraženo je da usredotoči svoje napore na sigurnost tamošnjih židovskih naselja, a ne na obalnu enklavu Gaze.

Američki dužnosnici također su svojim evropskim saveznicima rekli da je Hamas bio iznenađen izostankom reakcije izraelskih snaga sigurnosti nakon napada i vremenom koje im je trebalo da odgovore.

Oni koji su planirali napad nisu očekivali da će moći ostati na izraelskom teritoriju toliko dugo koliko jesu ili da će moći uzeti toliko talaca i odvesti ih u Gazu.