Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno!

Hamas prihvatio prijedlog za prekid vatre u Gazi, Izrael neće pristati?!

hamas
Foto: Screenshot/Twitter

Nisu objavljeni detalji prijedloga koji je Hamas prihvatio

Šef Političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Ismail Haniyeh obavijestio je katarske i egipatske zvaničnike da je prihvatio prijedlog u vezi sa sporazumom o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Potvrđeno je to u pisanoj izjavi koju je politički šef Hamasa Haniyeh objavio na službenoj web-stranici Hamasa, javlja Anadolu.

U saopćenju je navedeno da je Haniyeh telefonski razgovarao s premijerom Katara, šeikom Mohammedom bin Abdurrahmanom Al Thanijem i direktorom Egipatske obavještajne službe Abbasom Kamilom te da je pokret Hamas prihvatio prijedloge koje su im iznijeli u vezi sa sporazumom o prekidu vatre.

Nisu objavljeni detalji prijedloga koji je Hamas prihvatio.

Izrael: To nije prijedlog na koji smo mi pristali

Zvaničnici Izraela ubrzo su se oglasili i kazali da ponuda koju je Hamas prihvatio nije ona na koju je pristao Tel Avivi.

U izvještaju, koji je dobio Channel 12, navodi se da Izrael sada “pažljivo procjenjuje” odgovor Hamasa i da će dati komentare kasnije večeras.

Navodi se također da izraelski zvaničnici već govore da “ovo nije isti prijedlog” za sporazum koji su Izrael i Egipat dogovorili prije 10 dana, a koji je od tada poslužio kao osnova za indirektne pregovore.

Ubačene su “sve vrste klauzula”. Ove nove klauzule, između ostalog, odnose se na kardinalna pitanja da li će, kako i kada završiti rat i kakve garancije se u tom smislu nude, navodi se.

Slavlje na ulicama u Gazi

Nakon što je objavljena informacija kako je Hamas pristao na prijedlog za prekid sukoba, na društvenim mrežama objavljeni su videi slavlja na ulicama Gaze.