Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"telegram"

Hamas se izvinio stanovnicima Gaze zbog patnji uzrokovanih ratom

hamas tuneli
FOTO: Screenshot

Humanitarne potrebe su velike, no pomoć u enklavu stiže na kapaljke, a većina stanovništva je interno raseljena i sada se nalazi na samom jugu, kod grada Rafaha na utvrđenoj egipatskoj granici

Islamistički pokret Hamas se u dugom saopćenjuu objavljenom na njihovom kanalu na Telegramu prvi put ispričao stanovnicima Gaze zbog patnji uzrokovanih ratom.

Hamas, koji je započeo rat napadom na jug Izraela 7. oktobra u kojem su njegovi borci pobili 1200 ljudi, većinom civila, i uzeli 253 taoca, “ispričao se” zbog nevolja uzrokovanih ratom protiv Izraela koji traje već šest mjeseci, ali je ponovio volju za nastavkom rata koji bi, prema njima, trebao omogućiti “pobjedu i slobodu” Palestinaca.

Hamas je uputio “poruku zahvale ljudima” u pojasu Gaze i priznao njihovu “iscrpljenost” te kaže da je pokušao donijeti mjere koje bi ublažile posljedice rata, posebno pokušaje “kontrole cijena” u datim okolnostima.

Humanitarne potrebe su velike, no pomoć u enklavu stiže na kapaljke, a većina stanovništva je interno raseljena i sada se nalazi na samom jugu, kod grada Rafaha na utvrđenoj egipatskoj granici.

Prema UN-u, taj grad je prije rata brojao 300.000 stanovnika, a sada je u njemu oko milion ljudi.

Brojni čelnici Hamasa, poput Haleda Mechaala, bivšeg šefa političkog krila, posljednjih mjeseci poručuju da su za “oslobođenje” Palestinaca “žrtve neophodne”.