Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hans-Dietrich Genscher za nove pregovore s Rusijom

genscher_km

Bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher izjavio je za njemačke novine Süddeutsche Zeitung da ruski predsjednik ima “veoma pragmatičan” stav i može konstruktivno pregovarati.

Dodaje da je za rješenje globalnih problema potrebna konstruktivna saradnja istoka i zapada, prenio je Sputnik News.

U kontekstu kontinuiranih sukoba u Ukrajini, Genscher je pozvao na novi početak odnosa između zapadnih zemalja i Moskve. “Stara politika sukoba” ne odgovara trenutnom vremenu, kazao je on, dodavši da zapadne sankcije protiv Rusije nemaju ishod koji su očekivali.

– Živimo u globaliziranom svijetu i potrebna nam je moć svih zemalja kako bi riješili probleme koji nas okružuju – kazao je Genscher. Također je naglasio da ruski predsjednik Vladimir Putin ima “veoma pragmatičan” pristup i da bi zapad trebao poduzeti prve korake da pomogne “ekonomski i politički oslabljenoj Rusiji”.

Prema njegovim riječima, nedavno sklopljeni sporazum o nuklearnoj energiji s Iranom pokazao je da istok i zapad mogu sarađivati i postizati pozitivne rezultate.

Bivši njemački ministar ne odobrava ono što Rusija radi na Krimu, ali navodi da obje strane trebaju obnoviti saradnju uprkos poteškoćama.

– Ako želite da utičete na nekoga onda morate razgovarati bez postavljanja uslova – kazao je Genscher koji predlaže da se organizuje međunarodna konferencija kako bi se popravili odnosi zapada i istoka.