Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

između poljske i bjelorusije

Haos na granici EU: Kolona kamiona duga čak 30 kilometara

kolona kamiona – anadolija (4)

Hiljade neregularnih migranata suočavaju se s očajnim uslovima dok i dalje čekaju na poljsko-bjeloruskoj granici, nadajući se da će preći na tlo Evropske unije

Zbog pojačanih kontrola usred migrantske krize na poljsko-bjeloruskoj granici, na graničnom prelazu Bobrowniki zabilježena je kolona kamiona duga 30 kilometara.

Reporter Anadolu Agency (AA) snimio je iz zraka kolonu kamiona koji zbog pooštrenih kontrola čekaju na poljskoj strani granice, nakon što je granični prelaz Kuznica zatvoren iz sigurnonih razloga.

Hiljade neregularnih migranata suočavaju se s očajnim uslovima dok i dalje čekaju na poljsko-bjeloruskoj granici, nadajući se da će preći na tlo Evropske unije (EU).

Migranti, većinom iz Iraka, dobijaju pomoć u hrani i vodi. Gotovo 2.000 migranata, među kojima ima mnogo žena i djece, boravi u šatorima koje su postavili ispred graničnih ograda u šumskom području.

Najnovija dešavanja dolaze usred napetosti na granici, nakon višemjesečnog kretanja migranata prema granicama Bjelorusije s Poljskom, Litvanijom i u manjoj mjeri Latvijom. Tri zemlje Evropske unije nalaze se na istočnoj granici 27-članog bloka.

Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da “koristi neregularnu migraciju kao sredstvo” i “pokušava destabilizovati EU” slanjem migranata na granice zemalja članica Unije.