Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik EU

Borrell najavio reakciju EU: U BiH određene aktivnosti podrivaju cjelovitost zemlje

Konferencija za medije Gordana Grlića Radmana i Josepa Borrella Fontellesa
06.03.2020., Zagreb - Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell Fontelles na konferenciji za medije u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici nakon zavrsetka Neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova drzava clanica Europske unije. Photo: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR

– U toj zemlji u toku su aktivnosti koji imaju za cilj podrivanje cjelovitosti zemlje i ugrožavaju njen put ka Evropskoj uniji – dodao je Borrel

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU u Briselu da će jedna od važnih tema biti situacija na zapadnom Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini.

– U toj zemlji u toku su aktivnosti koji imaju za cilj podrivanje cjelovitosti zemlje i ugrožavaju njen put ka Evropskoj uniji – dodao je Borrell.

Ipak najvažnija tema današnjeg susreta je situacija u Bjelorusiji i način postupanja s migrantima, te Borrell dodaje da sankcije uvijek imaju učinka jer one imaju uticaja na ljude njihovu dobrobit i mogućnost kretanja zbog čega očekuje da će se danas odobriti novi paket sankcija Bjelorusiji.

Ministri vanjskih poslova zemalja EU sastali su se danas u Briselu kako bi razgovarali, između ostaloga, o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini koja je eskalirala blokadom rada državnih institucija od predstavnika vlasti iz Republike Srpske.

Europarlamentarci Tineke Strik i Dietmar Köster, koji su boravili prošle sedmice u BiH, izrazili su nadu da će zemlje članice EU odlučiti uvesti određene finansijske sankcije za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.