Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hapšenja u akciji “Agrokor”: Ivica Todorić nije u Hrvatskoj, ali “nije ni u bjekstvu”

24 sata
Foto: 24sata.hr

Bivši vlasnik koncerna “Agrokor” Ivica Todorić nalazi se van Hrvatske, ali nije u bjekstvu i odazvaće se pravosudnim organima kada dobije formalno poziv, potvrdio je njegov advokat Rajko Čorugić.

“Todorić se uredno prije mjesec i više dana odjavio i prijavio prebivalište na londonskoj adresi, ali nije u bjekstvu. Kada dobije formalni poziv odazvaće se pravosudnim organima”, rekao je Čogurić.

Hrvatska policija od jutros vrši pretrese kuća bivših članova uprave “Agrokora”, među kojima i rezidenciju Todorića u Zagrebu, koji se sumnjiče za lažiranje finansijskih izvještaja.

Osim rezidencije Todorića, policija obavlja pretrese u kućama bivšeg izvršnog potpredsjednika “Agrokora” za finansije, strategiju i tržišta kapitala Ivana Crnjca, članova uprave Tomislava Lučića i Piruške Canjuge, te izvršnog potpredsjednika Ljerke Puljić.

Policija je danas uhapsila bivše članove uprave koncerna “Agrokor” Ivana Crnjca, Tomislava Lučića, Ljerku Puljići i Pirušku Canjugu.

Ljubo Visković, advokat Crnjca, potvrdio je da je njegov klijent uhapšen zbog “nepravilnosti u knjiženju i krivotvorenja bilansa”.

Crnjac je u “Agrokoru” bio izvršni potpredsjednik za finansije, strategiju i tržišta kapitala i najodgovornije lice za finansije te kompanije, javili su hrvatski mediji.

Iz hrvatskog MUP-a saopšteno je da policija u koordinaciji sa Županijskim državnim tužilaštvom u Zagrebu i u saradnji sa Samostalnim sektorom za finansijske istrage Ministarstva finansija sprovodi predistražne radnje.

Povodom jutrošnje akcije policije, Todorić je napisao na svom blogu da su ovi pretresi neočekivani, jer “institucije pravne države u ‘Agrokoru’ neće pronaći nikakva krivična djela”.

“Pritisak politike i medijski linč koji je bez pravosuđa već donio presudu, pokrenuli su agresiju prema meni i ljudima koji, uvjeravam vas, nisu krivi. Da su mi pronašli i jedan evro otuđenog i pronevjerenog novca, već bih bio u zatvoru. Ali to, jednostavno, nije istina”, naveo je Todorić.

On tvrdi da je riječ o političkom procesu i da sa svojim pravnim timom sprema odbranu i tužbe koje će “u sudskim epilozima rasvijetliti i pred pravdu izvesti sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u savremenoj Evropi”.

“To ću učiniti u sljedećih nekoliko dana, jer su mi teško povrijeđena ljudska prava. Pritom ću biti dostupan i institucijama pravne države, ali i saborskoj istražnoj komisiji”, naveo je Todorić.

On kaže da će se svojim javnim djelovanjem “i dalje boriti za istinu koja mora zaustaviti nezakonite i protivustavne radnje” i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i drugih zvaničnika koji “obilato politički sponzorišu posebnog povjerenika hrvatske Vlade za ‘Agrokor’ Antu Ramljaka”.

Državno tužilaštvo već mjeseci sprovodi predistražne radnje u slučaju “Agrokor”, a stanje u ovom koncernu mjesecima je ispitivala vanredna uprava na čelu sa Ramljakom.

Vrijednost bilansa “Agrokorovih” kompanija je nakon revizija smanjena za 13 milijardi kuna (1,7 milijardi eura) u odnosu na vrijednost koju je prikazivala bivša uprava na čelu sa Todorićem, a utvrđeno je da su neke stvari u finansijskim izvještajima pogrešno knjižene i nepravilno vrednovane.

Nakon što je objavio revizorski izvještaj, Ramljak je podnio krivičnu prijavu protiv uprave “Agrokora”, jer je, kako kaže, došlo do nezakonito pribavljene materijalne dobiti.