Kosova pres

Haradinaj: Beograd prepreka za registraciju Trepče, ali to je pitanje dana

FRANCE-KOSOVO-SERBIA-CONFLICT-EXTRADTION

Kosovski premijer Ramush Haradinaj kazao je danas da “Beograd postaje prepreka” za registraciju imovine Trepče kao javnog preduzeća, iako je, kako navodi, zakon o Trepči u Prištini usvojen prije skoro tri godine, piše Kosova pres, prenosi Patrija.

Statut je, prema Haradinajevim riječima, usvojen prije nekoliko mjeseci.

Premijer Kosova tvrdi i da je registracija Trepčw pitanje dana, a rudare iz srpske zajednice poziva da “ne postanu žrtve zvaničnika Beograda”.

Prema pisanju Kosova presa, vlasti iz Prištine rezervisale su tri mjesta za Srbe u bordu Trepče ali, rukovodioci ovog giganta u Mitrovici “odbijaju da sarađuju sa odborom Trepče”.

Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Luka rekao je da je zbog značaja Trepče u sjevernoj Mitrovici “predviđeno uključivanje srpske manjine u odbor Trepče”.

Kako navodi Kosova pres, predsjednik Odbora Trepče Ardijan Sila nije odgovorio na pitanje o problemima oko registracije Trepče.

Kosovsko Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo je 26. februara da će kombinat Trepča biti registrovan do kraja tog mjeseca. Vlada Srbije stavila je van snage i proglasila ništavim zakon o Trepči koji je 2016. usvojen u Prištini.

Šef srbijanske Kancelarija za KiM  Marko Ðurić ranije danas je izjavio da kosovske vlasti nisu u stanju da uspješno posluju kombinatom Trepča koji je pod njihovom kontrolom i on je neprofitabilan, ali da žele da pod svoju kontrolu stave Kombinat Trepča sjever, koji je ekonomski uspješan i profitabilan, i hrani 2.400 porodica, i predstavlja kičmu ekonomskog opstanka Srba na Kosovu.