Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna gora

Haris Kočan htio ubiti kavčanina pa likvidirao člana svoje kriminalne grupe

Foto: RTCG/Vijesti.me

Šćepanović je objasnio da je Kočan tokom provođenja kriminalnog plana i realizacije teškog kaznenog djela, ubio pripadnika svog klana Markovića

Jučer nešto prije 18 sati u Crnoj Gori je ubijen navodni pripadnik škaljarskog klana Baranin Radovan Marković (29). Mladić je ubijen u mjestu Meterizi na cesti Podgorica – Cetinje.

Stradao je dok je s 29-godišnjim H.Č. i 32-godišnjim V.B. iz BiH, pokušavao počiniti teško kazneno djelo na štetu jednog ili više članova kavačkog klana, njima suprotstavljene kriminalne organizacije. Dvojica muškaraca su uhićena.

Policija tvrdi da je direktni počinitelj tog zločina Haris Kočan.

Planirali likvidirati člana suparničkog klana

Lazar Šćepanović, vršitelj dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije, priopćio je da su to kazneno djelo rasvijetlili službenici Sektora za borbu protiv kriminala s kolegama iz Regionalnog centra sigurnosti “Centar” te uz koordinaciju Višeg državnog tužiteljstva u Podgorici.

Tokom poduzetih izviđajnih mjera i radnji uspostavljena je opsežna blokada rajona od Cetinja do Bara s ciljem potrage za počiniteljima ovog kaznenog djela, kao i pretrage terena s ciljem pronalaska predmeta i tragova povezanih s izvršenjem istog. Uviđajem je rukovodio viši državni tužilac iz Podgorice, dok su na lice mjesta i u operativnim aktivnostima stavljeni na raspolaganje svi kapaciteti obavještajno-sigurnosnog sektora u vidu ljudskih resursa, tehničke podrške, opreme, gdje je u određenom periodu korištena helikopterska jedinica s ciljem lociranja i lišenja slobode izvršilaca krivičnog djela.

U relativno kratkom roku, nakon tri sata izviđajnih radnji, identificirano je lice, neposredni počinitelj kaznenog djela ubistva na štetu R.M., lice H.K. (29) iz Berana. Sveobuhvatnim istražnim radnjama utvrđeno je da je, sada smrtno stradali s osumnjičenim H.K. i s trećim licem planirao izvršenje teškog kaznenog djela na štetu jednog ili više članova suprotstavljene kriminalne grupe na određenom lokalitetu u blizini lica mjesta”, rekao je Šćepanović.

Greškom ubio svog člana klana

Šćepanović je objasnio da je Kočan tokom provođenja kriminalnog plana i realizacije teškog kaznenog djela, ubio pripadnika svog klana Markovića.

“Treća osoba je podmetnula požar na vozilu koje je korišteno u ovom kaznenom djelu i koje je bilo namijenjeno za izvršenje drugog teškog krivičnog djela. Treći supočinitelj je podmetanjem požara uništio sredstva za počinjenje (vatreno oružje) planiranog teškog kaznenog djela. Vozilo koje je korišteno u izvršenju ovog djela, kao i planiranog, je također predmet i još jednog kaznenog djela – otuđeno je u jednoj zemlji u regiji, što je potvrđeno u međunarodnoj razmjeni obavještajnih podataka tijekom ove istrage.

Policajci su u nastavku istrage, prilikom pretrage terana u mjestu Rijeka Crnojevića, locirali i uhapsili državljanina Bosne i Hercegovine V.B. Za njega se sumnja da je povezan sa ovim kriminalnim aktivnostima, a kod kojeg je pronađeno vatreno oružje – pištolj Glock kalibra 9 milimetara.

Neposredni počinitelj ovog kaznenog djela H.K. je odveden tužitelju u Višem državnom tužiteljstvu u Podgorici uz kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ubojstva, kao i kazneno djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija”, kazao je Šćepanović.